Ova metoda bi vam mogla pomoći…

Ova metoda bi vam mogla pomoći…

Žene na Bliskom istoku vijekovima koriste ovu smjesu za uklanjanje dlačica iznad gornje usne, a veće neko vrijeme je popularna i u Americi.

kak-bystro-ubrat-prywi-na-lice

Njen sastav je potpuno prirodan, a pored toga što uklanja dlačice djeluje i umurijuće.

Ako vam se smučio vosak ili trake za depilaciju, ili pak neki hemijski preparati, vrijeme je da probate ovu metodu uklanjanja dlačica uz pomoć maske sa medom, zobenom kašom i limunom.

limun3

Prednost ove smjese je i što se brzo priprema, a lice vas neće peći jer ne sadrži nijednu hemikaliju. Potpuno prirodno i bezbolno, a najbolje od svega je što je zaista djelotvorna.

Potrebni sastojci za ovu smjesu su:

2 kašike meda
1 kašika zobene kaše
2 kašike soka od limuna

maska

Postupak pripreme: 

Sve navedene sastojke dobro pomiješajte da dobijete ujednačenu masu i utrljajte na mjesta na licu odakle želite ukloniti dlačice. Utrljajte nježno praveći kružne pokrete. Smjesu zatim ostavite da stoji 15 minuta. Nakon toga je isperite toplom vodom.

Zatim nanesite hidratantnu kremu kako bi koža ostala njegovana. Postupak ponavljajte 2 do 3 puta sedmično za optimalne rezultate. U roku od mjesec dana dlačice će u potpunosti nestati.

BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

Beta-karoten štiti kožu od štetnih vanjskih utjecaja, a sluznici osigurava prijeko potrebnu vlažnost pretvorbom u vitamin A

Dolaskom toplijeg vremena sve češće se počinje govoriti o beta-karotenu, tvari koja učinkovito štiti kožu od štetnog utjecaja pretjerane izloženosti suncu tijekom proljetnog i ljetnog razdoblja. No, zbog višestruko blagotvornog djelovanja na funkcije kože i sluznice, zacijelo zavrjeđuje našu pažnju tijekom cijele godine.

Najvažniji karotenoid

Beta-karoten (provitamin vitamina A, tj. retinola) je najznačajniji pripadnik skupine spojeva široko zastupljenih u prirodi koje nazivamo karotenoidi (tu još spadaju likopen, alfa-karoten, lutein, kriptoksantin i zaeksantin). Izoliran je iz mrkve tridesetih godina prošlog stoljeća. Danas je poznato da je snažan antioksidans koji se u obliku biljnog pigmenta žute do crvene boje nalazi u različitom žutom i narančastom voću te lisnatom povrću tamnozelene boje.

Dokazano je da je nužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznica. Kožu štiti od štetnih vanjskih utjecaja, a sluznici osigurava prijeko potrebnu vlažnost, i to pretvorbom u vitamin A.

Svojim antioksidativnim djelovanjem štiti od slobodnih radikala koji oštećuju stanice organizma i dovode do različitih poremećaja i bolesti, pa i malignih. Stoga se može reći da djeluje antikancerogeno, a pridonosi i različitim terapijskim postupcima.

Obrambene snage organizma snaži jačanjem T-staničnog imuniteta, sudjelovanjem u sintezi imunoglobulina i stimuliranjem diferencijalnog sazrijevanja stanica.

Nužan je za stvaranje pigmenta melanina u koži, a dokazan je i njegov pozitivan učinak na prevenciju noćnog sljepila i preosjetljivosti na svjetlo. Iako nije znanstveno dokazano, pretpostavlja se da pozitivno djeluje i na liječenje alkoholizma, gastritisa, katarakte te degeneracije žute pjege.

Metabolizam – potrebe – ograničenja

Apsorpcija karotenoida u našem organizmu kreće se od 10 do 30 posto. Potiču je masnoće iz hrane, a smanjuju prehrambena vlakna. Za razliku od drugih karotenoida, nakon apsorpcije beta-karoten se, prema potrebama organizma, metabolizira u vitamin A. Zato uzimanjem dostatnih količina beta-karotena organizmu osiguravamo optimalne količine vitamina A, koji je prijekom potreban za njegove brojne funkcije.

Razlikujemo prirodni i sintetski beta-karoten, koji dokazano nemaju razlika u djelovanju. Sintetski se sastoji od jedne molekule (trans beta-karoten), a prirodni od dvije molekule (trans beta-karoten i 9-cis-beta-karoten). Pripravci beta-karotena, u kojima se pojavljuje kao sintetski i prirodni, mogu biti u obliku praha, tableta, kapsula i dražeja.

Nedovoljan unos – Važnost svakodnevnog uzimanja beta-karotena potvrdile su brojne studije, a prema preporukama trebalo bi ga uzimati 10 do 60 mg svaki dan.
Osobe koje se hrane uravnoteženo, hranom bogatom voćem i povrćem, dobivaju vjerojatno dostatne količine beta-karotena. Međutim, smatra se da moderni čovjek prehranom uzima samo 2 mg beta-karotena na dan. Epidemiološki podaci govore da u zapadnom svijetu, npr. u SAD-u, čak oko 45 posto stanovništva ne unosi dovoljnu količinu vitamina A, što posredno govori da je nedovoljan i unos beta-karotena.

Ako malo pretjeramo? – Podaci iz literature navode da beta-karoten, uzima li se u dozama od 30 do 180 mg na dan, ne izaziva štetne nuspojave. Doze iznad 60 mg na dan mogu obojiti kožu u žuto (ksantoza), a osobe koje dulje vrijeme uzimaju beta-karoten u dozi većoj od 30 mg može pogoditi bezopasna i prolazna hiperkeratonemija.

Budući da apsorpcija beta-karotena nije velika te da se sporo metabolizira u vitamin A, kod unosa većih količina ne postoji opasnost od hipervitaminoze vitamina A. Beta-karoten se kao provitamin topljiv u mastima uglavnom pohranjuje u masnom tkivu, a ne u jetri, tako da su rijetka toksična oštećenja jetre.

Primjena u trudnoći – Kako nije dokazan mogući štetan utjecaj beta-karotena na zametak, pripravke s beta-karotenom mogu uzimati i trudnice. S obzirom na to da se beta-karoten mnogo koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji kao bojilo, provedena su brojna toksikološka ispitivanja in vitro i na životinjama. Budući da ne postoje dokazi o potencijalnim mutagenim, teratogenim ili kancerogenim učincima, Američka agencija za hranu i lijekove (US FDA) ocjenjuje ga kao sigurnim.

Posebne napomene – Budući da beta-karoten snižava razinu vitamina E u organizmu, osobama koje dugo uzimaju pripravke beta-karotena preporučuje se dodatno uzimanje vitamina E.

Također se smatra da bi pušači trebali izbjegavati uzimanje sintetskog beta-karotena s obzirom na to da su neka ispitivanja pokazala da može povećati rizik od raka grla u pušača. Stoga se pušačima ne preporučuje uzimanje više od 6 mg beta-karotena na dan. Oprez je potreban i kod osoba sa šećernom bolešću koje ne mogu učinkovito iskoristiti veće količine beta-karotena.

Iako se općenito smatra da primjena beta-karotena u obliku dodatka prehrani ne bi trebala biti rizična, postoje mišljenja da bi dugotrajna upotreba suplemenata beta-karotena mogla biti povezana s većom učestalošću karcinoma pluća u starijih osoba.

Sve više u kozmetologiji i dermatologiji

Zbog važne funkcije zaštite kože od opasnog spektra UV-zračenja, beta-karoten sastavni je dio pripravaka koji se uzimaju oralno nekoliko mjeseci prije sezone sunčanja i krema za sunčanje. Pripravcima za oralnu primjenu često se dodaju tvari koje pojačavaju njegovo djelovanje ili, pak, one koje dodatno djeluju na zaštitu kože, a to su: vitamini C i E te element u tragovima selen.

Vitamin C snažan je antioksidans koji neutralizacijom slobodnih radikala sprječava oštećenja kože i utječe na bržu regeneraciju već oštećene kože. Nepotrebno je podsjećati koliko je djelotvoran kod oslabljenog imuniteta, infekcija, umora i iscrpljenosti.

Vitamin E sudjeluje u mnogim metaboličkim reakcijama u organizmu, što uz snažno antioksidativno djelovanje blagotvorno djeluje na stanje kože.

Selen pojačava antioksidativno djelovanje vitamina E, što dodatno štiti kožu od štetnog UV zračenja.

Redovitim uzimanjem nekog od pripravaka beta-karotena, koji po mogućnosti sadrži i tvari koje dodatno pridonose njegovu blagotvornom učinku, možemo učiniti mnogo za pravilnu funkciju i zaštitu kože i sluznica, ali i organizma u cjelini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*