Zildžić: Jedini rezultat nametnute Vlade kojim se Nikšić hvali su Novalićevi zakoni - BH Vijesti

Zildžić: Jedini rezultat nametnute Vlade kojim se Nikšić hvali su Novalićevi zakoni

Rekao je to Salko Zildžić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

– Set energetskih zakona i Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata usvojila je i u parlamentarnu proceduru uputila Vlada Fadila Novalića, da bi ta zakonska rješenja nametnuta Vlada FBiH povukla iz procedure, a zatim ponovo vratila kako bi se danas hvalili tuđim urađenim poslom.

Građane FBiH s pravom zabrinjava informacija da su rezultati rada prethodne Vlade jedino čime se može pohvaliti aktuena vlast. Kompromisi i dobra atmosfera kojom se nametnuti premijer Nikšić hvali kao rezultat imaju jedino isporučivanje HDZ-u BiH onih institucija koje su od interesa za tu stranku, a kojima ranije nisu imali priliku upravljati.

Nametnuta vlast je otišla i korak dalje pa je i ključne direktorske pozicije u JP Elektroprivreda BiH isporučila Kukićevoj stranci.

O meritokratiji pri imenovanjima, depolitizaciji javnih preduzeća, rastu penzija i plaća, reformskim zakonima i ostalim predizbornim obećanjima “Trojka” danas šuti, kao što šute o najavljivanim programima rada Vlade FBiH i Parlamenta FBiH. Istovremeno nisu u stanju savladati ni Poslovnik o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH – navodi Zildžić.

Premijer Nikšić danas je u izjavi za Federalnu novinsku agenciju povodom sto dana rada Vlade izjavio:

– Sasvim sigurno, kada govorimo o konkretnim potezima i rezultatima to je činjenica da je kroz Vladu usvojen set energetskih zakona koji je na kraju dobio potvrdu glasanjem u Zastupničkom i Domu naroda Federalnog parlamenta, tako da imamo okončanu tu priču reformskih energetskih zakona, što je jedan od uvjeta na ispunjavanju naših obaveza na putu prema članstvu u Evropskoj uniji – navodi on.

Također, smatra veoma važnim zakon koji je usvojen od Vlade i u oba doma Parlamenta FBiH, a radi se o Zakonu o zaštiti civilnih žrtava rata, koji prvi put prepoznaje neke kategorije civilnih žrtava rata poput žena silovanih i izloženih torturi i djece rođene nakon toga.