ZIJAD BEĆIROVIĆ NAKON JANŠINOG DEBAKLA: “Poraz putinovaca i osovine koja je radila protiv BiH”


Janez Janša je, navodi Bećirović, itekako vezan za Bosnu i Hercegovinu u kojoj se vodi istrage o navodnim finansijskim malverzacijama i pranjem novca, koji se povezuju sa finansiranjem njegove Slovenske demokratske stranke (SDS).

Prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, ocijenio je da parlamentarni izbori u Sloveniji predstavljaju važnu prekretnicu u političkom razvoju Slovenije.

Podsjetimo, apsolutni pobjednik izbora je Pokret sloboda Roberta Goloba sa 35,8 posto glasova. Vladajući SDS Janeza Janše doživio je poraz dobivši 22,5 posto glasova.

Zijad Bećirović (Foto: Radiosarajevo.ba)

Antifašistička nacija

„Pobjeda Pokreta Sloboda i Roberta Goloba šalje snažnu poruku da su birači u Sloveniji pokazali političku zrelost i odgovornost, jer su rekli veliko ‘NE’ retrogradnoj politici Janeza Janše i Slovenske demokratske stranke (SDS), koja je od Slovenije htjela napraviti ‘malu Mađarsku’, a od Janše malog Orbana. Slovenci su se sa olovkom u ruci suprotstavili Janši, koji je izjavljivao da mu je potrebno pet godina da ‘oslobodi’ Sloveniju, a što u prevodu znači da promijeni mentalni sklop Slovenaca, koji su izrazito antifašistička nacija u njenu suprotnost“, kaže Bećirović za Radiosarajevo.ba.

Parlamentarni izbori su, ističe Bećirović, predstavljali svojevrsni plebiscit, jer je takva antievropska politika mobilizirala biračko tijelo i izlaznost od 70 posto potvrdila je demokratsku opredijeljenost birača da kaže „NE“ jednoj takvoj politici.

„Podsjetimo se ‘non-papera’, koji se pripisuju Janezu Janši i slijeda događaja na Zapadnom Balkanu, koji su u praksi potvrdili njihovo postojanje. Cilj ‘non papera’ je prekrajanje granica i destabilizacija Balkana, koja je u ruskom interesu. Viktor Orban je satelit Vladimira Putina u EU i NATO, a Janez Janša Orbanov satelit. Zato su parlamentarni izbori u Sloveniji predstavljaju poraz putinovaca. Ako uzmemo u obzir da su Janši otvorenu podršku pred izbore pružili Milorad Dodik, Andrej Plenković i Viktor Orban jasno je da je pobjedom Roberta Goloba nanesen veliki udarac osovini zla (Budimpešta-Zagreb-Ljubljana), koja intenzivno radi protiv Bosne i Hercegovine i na njenom nestanku“, istakao je.

Istrage u BiH

Janez Janša je, navodi Bećirović, itekako vezan za Bosnu i Hercegovinu u kojoj se vodi istrage o navodnim finansijskim malverzacijama i pranjem novca, koji se povezuju sa finansiranjem njegove Slovenske demokratske stranke (SDS).

„Upravo je savezništvo sa Miloradom Dodikom ojačano i zbog istraga, jer Milorad Dodik preko svojih kadrova u SIPA i Tužilaštvu BiH opstruira i blokira te istrage, a Janša zauzvrat uzvraća tu uslugu blokiranjem sankcija Miloradu Dodiku unutar EU zajedno sa ‘osovinom zla’ Budimpeštom i Zagrebom. Zbog toga je važno da se nad istragom provede monitoring i istraga profesionalno okonča i pokrenu odgovarajući postupci. To je ujedno test za policijsko-tužilački i obavještajno-sigurnosni sektor u BiH“, zaključio je Bećirović.