Žene-žrtve rata pisale Inzku: Iznenađene smo što ste vi iznenađeni


Udruženje Žena-žrtva rata uputilo je otvoreno pismo odlazećem visokom predstavniku Valentinu Inzku vezano za njegove izjave o muralima sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Foči. 

Pismo prenosimo u cijelosti.

– Poštovani gospodine Inzko, malo je reći da smo iznenađeni da ste tek jučer shvatili da u Foči, mjestu surovih i teških ratnih zločina nad bošnjačkim narodom u protekloj agresiji nalazi ogromni mural sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića. Nemoguće je da ne znate da se širom entiteta Republika Srpska na javnim mjestima nalaze iscrtani murali i ogromni panoi sa likovima osuđenih ratnih zločinaca, čiji je cilj javno pokazivanja podrške zločincima i zločinima koje su počinili.

Kad krenete od Trebinja preko Bileće, Gacka, Foče, Višegrada, Bratunca, Zvornika pa se spustite do Semberije i krenete prema Krajini, ne postoji skoro grad u kome vam “dobrodošlicu” neće poželjeti neki od presuđenih ratnih zločinaca. Mi žrtve znamo da se radi o bolesnoj podršci zločinima i zločincima koji su ih počinili i da je njihovo javno veličanje najava novih zločina, ali bi to što mi znamo i vi kao visoki predstavnik trebali da znate.

Zato Vas molimo da se ne iščuđavate muralu sa likom zločinca Ratka Mladića kojeg ste vidjeli u Foči, već da sa ovlastima koje imate konačno poduzmete mjere koje će onim koji na ovaj način veličaju ratne zločince i njihova zločinačka djela zabraniti da to čine, ako želite da Vas pamtimo kao čovjeka koji je dobro želio Bosni i Hercegovini, kao međunarodnog zvaničnika koji se usprotivio širenju zločinačke politike onih koji su tom politikom iza sebe ostavili desetine hiljada žrtava u protekloj agresiji, onda imajte hrabrosti i na kraju svog mandata nametninte Zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca i zločina – poručuju u otvorenom pismu iz Udruženja Žena žrtva-rata koje potpisuje predsjednica Bakira Hasečić.