ZASTUPNIK DF-a OBJASNIO ZAŠTO NIJE GLASAO ZA BRADARU: “Sa Čovićem priredila svečani doček ratnom zločincu Kordiću, glasala protiv Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida”


“Nedostaje samo da se za Darija Kordića, koji je poručivao da u Sarajevu nisu legitimni Hrvati, osigura neko savjetničko mjesto, pa da ekipa bude kompletirana”, istakao je Kajan.

Zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sanel Kajan u svom izlaganju je danas obrazložio zašto neće glasati za Lidiju Bradaru, koja je ubrzo nakon toga izabrana za predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine.

“Upravo je ona u junu 2014. godine s osmijehom i sva ushićena, uz stranačkog šefa Dragana Čovića i još neke kolege iz HDZ-a, priredila svečani doček u Busovači, presuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, koji je nakon 17 godina izašao iz zatvora u Austriji. Darijo Kordić osuđen je pred Haškim tribunalom na 25 godina zatvora, zbog zločina nad bošnjačkim civilima u Ahmićima”,  rekao je Kajan.

On je dodao da su tada jedinice za posebna namjene Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izvršile napad na Ahmiće i svirepo ubili 116 osoba, od toga 32 žene i 11 djece. Najstarija žrtva bila je 81-godišnja žena, a najmlađa tromjesečna beba.

On je dodao da za Bradaru neće glasati i jer je ona 29. novembra 2021. u Domu naroda BiH glasala protiv odluke tadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, prenosi Faktor.

“Takvim činom, ona je uz svog stranačkog šefa, čini se, podržala negiranje genocida. Taj nedoličan i amoralan potez učinjen je, očito, zbog Izbornog zakona, pa sam siguran da bi slično mogla djelovati na poziciji poredsjednice BiH. Pozivam zastupnike da razmisle, kome daju svoj glas za najvišu poziciju izvršne vlasti. Moj glas neće dobiti”, zaključio je Kajan.

(SB)