Zašto je Mandić izbačen iz utrke i zašto je Forto jedini kandidat za predsjednika Naše stranke?

Na kongresu Naše stranke, koji će se održati 4. septembra, Edin Forto, aktuelni premijer Vlade Kantona Sarajevo, bit će izabran za predsjednika te partije, saznaje politicki.ba.

Forto je već osigurao pet nominacija za ovu funkciju i podrške svih ključnih ogranaka NS-a. Kao u najboljoj tradiciji “demokratskih, progresivnih” itd-stranaka, on će biti jedini kandidat.

Srđan Mandić, načelnik Općine Centar i jedini realni protivkandidat povukao se iz utrke.

Kako nam je preneseno, odluci je prethodila i svojevrsna ujdruma nekih od čelnih ljudi Stranke, koji poteze vole povlačiti iz sjene.

Zbog “duga za članarinu” Mandić ne samo da nije mogao biti kandidat za predsjednika, nego ne može učestvovati u radu kongresa početkom narednog mjeseca!

O čemu se radi?

Prema pravilima NS-a, svaki izabrani-imenovani funkcioner dužan je u budžet stranke uplaćivati 3 posto od svoje zarade.

Obzirom da prihodi variraju iz mjeseca u mjesec, “otkriveno” je da Mandić duguje “par desetina KM”. To mu je saopćeno, uz ultimativnu poruku da dugove izmiri do 16 sati, inače…

Sagovornici politicki.ba prenose da je poruka uspjela isprovocirati Mandića i glasnik je izbačen uz “prigodne” poruke iz prostorije u kojoj je održan sastanak.

Previranja u NS-u, izazvana ostavkom Peđe Kojovića kao da su tek počela.

 

Stranku je, naime, napustila vijećnica u OV Centar, ali i Gradskom vijeću Sarajevo, Amra Zulfikarpašić.

Ona je, inače, u parlament centralne sarajevske općine ušla daleko ispred svih ostalih kandidata NS-a.

Zulfikarpašić je u više nego dobrim odnosima s Mandićem i, prije nego je napustila stranku, izvijestila ga je da je njena podrška njemu – neupitna.

S druge strane, nije htjela ni čuti moble Forte da ne izlazi iz partije, niti je prihvatila lične garancije koje joj je davao kao budući predsjednik.

Bit će zanimljivo pratiti odnose ne samo unutar NS-a, već i unutar Trojke, nakon što Forto preuzme predsjedničku poziciju…

Politicki.ba