ZAHIRAGIĆ O “HISTORIJSKOM” PODUHVATU VLADE KS – TRAMVAJSKA STANICA OTOKA: Trojka predvođena Konakovićem isplatila konzorciju 4,6 miliona KM još 2019., a posao nikad nije završen


Ugovor je potpisan 2018 godine za implementaciju prve faze projekta sa rokom izvršenja od 6 mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Ni danas prva faza nije implementirana. Ali, to nije spriječilo Vladu KS da iz Budžeta KS za 2019. godinu konzorciju isplati 4,6 miliona KM u dvije rate. Projektna dokumentacija značajno odstupa od tenderske dokumentacije – što je utvrdio vještak. Zašto Tužilaštvo KS nije ništa poduzelo, koga i zašto štite

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić komentirao je završetak radova na tramvajskoj stanici Otoka:

Završena je famozna tramvajska stanica na Otoci! Izgradnja je trajala otprilike kao i izgradnja Eiffelovog tornja, a koji je btw. izgrađen u 19. stoljeću.

Sama stanica je plaćena 230.000 KM.

Ljudi se smiju, prave parodiju sa njom, međutim, to nije najveći problem, jer pozadina projekta i nije baš tako smiješna.

U vrijeme kada je tadašnji Predsjedavajući Skupštine KS Konaković krio pečat, ministar saobraćaja Šteta je u dvije rate avansno isplatio dio Projekta tramvajska stajališta.

Ugovor je potpisan 19.10.2018 godine za implementaciju prve faze projekta sa rokom izvršenja od 6 mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

Ni danas prva faza nije implementirana.

Ali, to nije spriječilo Vladu KS da iz Budžeta KS za 2019. godinu konzorciju koji je dobio posao isplati 4.611.287,77 KM u dvije rate.

DAKLE, PREKO 4,6 MILIONA!

Zanimljivo je da je prva rata isplaćena 31. decembra 2019. godine, a druga 20. januara 2020. godine pred samu smjenu Vlade KS (kada su krili pečat) da bi Vlada još koji dan opstala, valjda dok se poplaća sve što treba, to jeste sve što je dogovoreno.

Većina tog iznosa zapravo isplaćena je za elektronski sistem zatvorenih stajališta i naplate karata, a koji ima smisla samo ukoliko bi sve stanice bile zatvorene.

Ovim tempom će ih većina biti zatvorena do 2051. godine, ali ni tada neće biti sve zatvorene, jer je projekt loše planiran i napravljen, zato što veliki broj tramvajskih stajališta i ne može biti zatvoren fizički jer nema dovoljno prostora.

Do tada će plaćeni sistem biti neupotrebljiv, ukoliko je uopće isporučen.

Osim svega navedenog, nelegalno je imenovan dio nadzora, politički.

Da bi imali čitavu vertikalu praćenja implementacije projekta i isplata po istom.

Projektna dokumentacija značajno odstupa od tenderske dokumentacije – što je utvrdio vještak…

Pričao sam o ovome detaljnije na press konferenciji Kluba, ali zanimljivo je to što niko od medija nije prenio i naglasio ovaj dio.

Postavio sam i zastupničko pitanje još u maju, nikada nisam dobio odgovor!

Zbog toga, neću odustati od ove teme, sve dok ne dobijem logične odgovore na veoma jednostavna pitanja.

Pozivam sve nadležne organe da utvrde sve činjenice oko ovog posla i sankcionišu eventualne nepravilnosti, ali i medije da istraže ovu temu i o njoj izvijeste građane, ipak se radi o njihovim milionima maraka.