ZAHIRAGIĆ MATEMATIKOM ODGOVORIO KONAKOVIĆU: “Na kiriju godišnje ide 444.000 KM, znači, 70 miliona KM koliko će platiti ovu zgradu je dovoljno za…”


…157,6 godina takve kirije… Do tada će se ova zgrada 3 puta raspasti – naveo je Zahiragić

– Prvo su dali Dodiku na upravljanje Upravu za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, možda najvažniju instituciju na državnom nivou, a zatim su odlučili da daju 70 miliona KM za kupovinu zgrade od Dodikovog kuma, par sedmica nakon što im je ovaj psovao genocid u lice i nakon što je donio zakon kojim je srušio ustavni poredak.

Danas nam Ministar vanjskih poslova objašnjava po facebook-u, u svom maniru, kako tu nije ništa sporno… Kao glavni argument spominje kirije koje se trenutno plaćaju u Banja Luci za smještaj službenika UIO, pa kaže da se na kirije troši “čak” 37.000 KM mjesečno. To je za godinu 444.000 KM. Znači, 70 miliona KM koliko će platiti ovu zgradu je dovoljno za 157,6 godina takve kirije… Do tada će se ova zgrada 3 puta raspasti – naveo je Zahiragić.

– Naravno da je Banja Luka naš grad, naravno da je Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine naša institucija, naravno da je dobro da sve državne institucije imaju svoje reprezentativne zgrade i prostorije, naravno i u Banja Luci, ali to se treba planirati, projektovati i graditi, a ne kupovati ko zna kakvu zgradu od kuma Milorada Dodika, ne smijem ni pomisliti koliko puta skuplje je plaćati, a posebno u trenucima kada Dodik ruši ustavni poredak…

Jučerašnju izjavu Konakovića nazvao je neozbiljnom.

– Neozbiljno je to Konakovićevo pravdanje, odveć viđeno, mnogo puta, niko ga više ni ne shvata ozbiljno, mislim čak ni sam sebe. Kako kažu, možeš lagati neke ljude sve vrijeme, možeš lagati sve ljude neko vrijeme, ali ne možeš sve ljude sve vrijeme.

Doduše, Konaković je postao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sa svega 60-tak hiljada glasova, tako da on može i dalje nastaviti lagati neke ljude – njih 60-tak hiljada (jer to i jesu ti neki iz poslovice) sve vrijeme, a račune će polagati onima koji su ga doveli na vlast kao Izbornog gubitnika, Čoviću – prije svih, Dodiku i dijelu međunarodne zajednice. Zato oni zaista izdaju sve, osim onih koji su ih doveli na vlast, ispunjavaju im svaku, čak i ovako očito pogrešnu želju.

Međutim, sam čin izdaje može neko voljeti – naprimjer oni za čiji se račun ona počini. A izdajnike ne voli niko, čak ni oni za koje je izdao. Iako ih danas od SDA brani i Dodik lično – što je dovoljno poniženje samo za sebe, i dalje ih smatra samo “invalidskom strukturom” kako ih naziva u rijetkim trenucima svoje iskrenosti. Vrijeme je najbolji sudija, a oni sami protiv sebe najbolji svjedoci – poručio je Haris Zahiragić.