ZABRINJAVAJUĆE UPOZORENJE POZNATE METEOROLOGINJE: ‘Bit će pojava koje dosad na našim prostorima nismo vidjeli…‘

Priroda će reagirati dok se ne smanji štetni utjecaj na klimu, a to će sigurno trajati nekoliko desetljeća

Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, nova direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji u ponedjeljak je bila gošća N1 televizije.

Iznijela je pritom zabrinjavajuće podatke o stanju prirode i okoliša. Najprije se osvrnula na ugrožene vrste i naglasila da situacija nije jednaka u svim dijelovima svijeta, no ukazala je na neke alarmantne brojke.

“Vidi se ogroman pad populacije u nekim vrstama. U posljednjih 50-ak godina izgubili smo 69 posto populacije kralježnjaka, slatkovodnih vrsta čak 83 posto. Na svjetskoj razini te su brojke ogromne i zaista alarmantne”, kazala je.

O klimatskim promjenama

Istaknula je potrebu i za individualnim naporima u smanjenju zagađenja, kao što su promjene u svakodnevnom životu.

“Kad govorimo o šteti, prije svega, po klimu i po okoliš, mnogi ne osvješćuju da je promet jako velik zagađivač. Ako želite napraviti nekakvu individualnu promjenu, ja bih se uvijek okrenula prema načinima korištenja prijevoza, odlaska na posao, povratka s njega. Tu je jedan veliki korak koji možete napraviti, uz, naravno, otpad, koji je sveprisutan”, rekla je za N1 televiziju.

O vremenskim nepogodama

Na kraju, meterologinja je za N1 upozorila na sve češće ekstremne vremenske uvjete, uključujući prijetnje poput tornada. Naglasila je važnost prilagodbe na klimatske promjene i ulaganja u tu svrhu kako bi se ublažio štetan utjecaj na okoliš.

“Možemo očekivati da će se to ponavljati i da će biti nekakvih pojava koje do sada na našim prostorima nismo vidjeli, recimo tornada. Mislim da sigurno možemo očekivati da će toga biti još, upravo zato što su atmosfera i prirodni sustav, biosfera tromi. Mi ćemo raditi na tome da smanjimo naš štetni utjecaj na klimu, ali će priroda, naravno, jednim dijelom još reagirati dok se situacija ne stabilizira, a to će sigurno trajati nekoliko desetljeća”, rekla je.

“Zato se baš sve više okrećemo prilagodbi na klimatske promjene. Ona je ta u koju ćemo sada morati ulagati dobar dio kolača, financijskih sredstava i napora, s obzirom na to da nismo na vrijeme uspjeli zaustaviti štetan utjecaj na okoliš”, zaključila je.