Zaboravite Dodika, najveća nervoza zbog dolaska Schmidta vlada u centrali HDZ-a!


Bajrak otpora prema mandatu novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta ponio je, očekivano, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Budući da je Dodik okupirao javni prostor svojim svakodnevnim atacima na Schmidta, ispod radara prolazi da isto takvo nezadovoljstvo, ako ne i veće, „stoluje“ u centrali HDZ-a.

Dugo je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko bio na ratnoj nozi sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem. Čak je Čović otišao tako daleko da je zajedno da Dodikom pred Vijećem sigurnost UN-a otvoreno kritikovao Valentina Inzka, a kao odgovor uslijedile su žestoke kritike ambasadora najjačih svjetskih sila u UN-u.

Kada je pred sami odlazak Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH po kojima se zatvorskom kaznom sankcioniše negiranje i veličanje genocida i raznih zločina presuđenih na međunarodnim i domaćim sudovima, od visoke fukcionerke HDZ-a Borjane Krišto je stigla poruka kako za BiH nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke.

Sa druge strane, njen šef Dragan Čović bio je daleko precizniji i otvoreniji.

“Valentin je u BiH došao kao prijatelj, bojim se da odlazi kao neko ko je znatno unazadio sve projekte u Bosni i Hercegovini. Mislim da posljednjih godina djeluje s jedne platforme‚ neke politike koja nije politika BiH”, rekao je Čović.

A onda je došao i momenat svečanog prijema povodom imovanja novog visokog predstavnika. Upriličen je atriju Zemaljskog muzeja u BiH (naučne institucije koju je osnovala Austrougarska monarhija sa ciljem istraživanja bh. historije i njene promocije u svijetu u vrijeme Benjamina Kalaja) a gosti su bili brojne ličnosti iz svijeta politike, diplomatije (domaće i strane), te društvenog i kulturnog života države.

Očekivalo se da iz stranaka iz RS-a neće biti nikog na ovom prijemu, zbog poznatog bojkota, no u prvi plan je ubrzo došla činjenica da niko iz HDZ-a nije bio prisutan tu večer u atriju Zemaljskog muzeja.DodikovDAodikovogn

Već sutra se medijima požalio ministar pravde BiH Josip Grubeša kako nije dobio poziv.

„Želimo da gradimo pravnu državu, a na prijem nije pozvan ministar pravde. To dovoljno govori o svemu“, istaknuo je Grubeša.

Sa druge strane, sinoć je u programu RTRS-a Milorad Dodik, za kojeg u svakom momentu znamo da je na vezi sa Draganom Čovićem, rekao kako su u HDZ-u odbili doći na ovu svečanost.

 

 

Bez obzira šta je istina (a to mogu biti oba scenarija) očigledno je, i već sada možemo konstatovati, kako postoji „hladni rat“ na relaciji Schmidt/OHR – HDZ BiH.

Ovaj očigledni „hladni rat“ ima svoju predhistoriju. Dugo je Republika Hrvatska u koordinaciji sa bh. HDZ-om vodila diplomatsku borbu da se tzv. „legitimnost naroda“ nađe u svim evropskim dokumentima i rezolucijama. Da tu borbu izgube, najzaslužniji su evropski parlamentarci liberalne orijentacije, a pravi šamar ovoj diplomatskoj agendi stigao je iz službenog Berlina kada je kategorično poručeno da bi načelo ‘legitimnog političkog predstavljanja’ u kontekstu reforme Izbornog zakona moglo produbiti podjele u Bosni i Hercegovini.

Hrvatskoj i HDZ-u sigurno nisu pomogli ni agresivni istupi, pa čak i prijetnje, hrvatskih europarlamentaraca, posebno Željane Zovko. Ali jesu pomogli Bosni i Hercegovini. Zvanični Berlin je tada jasno upoznao sa kakvim se retrogradnim političkim snagama nosi naša zemlja, a i HDZ je upoznao principe na kojima će Njemačka insistirati u BiH. Uslijed toga, neprisustvo zvaničnika HDZ-a, bili pozvani ili ne, je sasvim logičan epilog – front je otvoren!

(S.B.)