Za premijera nezakonito nametnute Vlade i njegove sponzore prioritet je vladavina prava i borba protiv korupcije

“Smatraćemo odgovornima one koji su spremni da ovo prokockaju. Ako propustite ovu priliku, nema nazad.” Razmatra se i pronalazak adekvatnog prostora za formiranje adekvatnog prostra za Odjel Tužilaštva FBiH kolokvijalno nazvanog federalnog uskoka i Odjela u Vrhovnom sudu koji bi procesuirao ono što taj poseban odjela u svojim istragama utvrdi kao djela korupcije i organizovanog kriminala.

Nišić je istakao Murphy i Sattler stoje iza Vlade FBiH, te da su spremni da rade na svim projektima koje je vlada utvrdila kao prioritetne.

“Prioriteti koji će nas povesti na euorotlantski put”, rekao je Nikšić.

“Mi smo sa svoje strane kao Vlada prezentirali svoje prioritete. Drago mi je da smo se našli na većini tih prioriteta. Ključna je vladavina prava i beskompromisna borba protiv korupcije”, rekao je Nikšić.

Razgovaralo se o izgradnji Palate pravde, a Nikšić smatra da ne treba čekati izgradnju Palate pravde sa početkom primjene Zakona o suzbijanju korupcije.

U tom pravcu razmatra se i pronalazak adekvatnog prostora za formiranje adekvatnog prostra za Odjel Tužilaštva FBiH.

“Kolokvijalno nazvanog federalnog uskoka i Odjela u Vrhovnom sudu koji bi procesuirao ono što taj poseban odjela u svojim istragama utvrdi kao djela korupcije i organizovanog kriminala”, poručio je Nikšić.

Premijer FBiH upoznao je diplomate o fiskalnoj reformi i energetskoj tranziciji.

Američki ambasador u BiH je kazao kako je zadovoljan sastankom gdje su utvrdili zajedničke prioritete koji se moraju ispuniti i realizirati da BiH ostvari svoj evropski put.

“Ovo je ključni trenutak za Vladu FBiH nakon bivše Vlade u tehničkom mandatu. Inflacija, obrazovanje i zapošljavanje su prioriteti i da ne budu u fokusu nacionalne netrpeljivosti. Razgovarali smo o ovim reformama i pitanje vladavine prava i donošenje svih propisa koji će omogućiti rad javnih preduzeća i kreiranje novih radnih mjesta. Također i realizacija projekta “južne interkonekcije” čija bi izgradnja mogla otvoriti nova radna mjesta. Vlada FBiH treba donijeti ove zakone veoma brzo da se krene u realizaciju. Smatraćemo odgovornima one koji su spremni da ovo prokockaju. Prilike kao što je ova su rijetke i ako se propusti, nema nazad. Nadam se da će Vlada FBiH u potpunosti iskoristiti ovu šansu”, rekao je ambasador Murphy.

Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler također je izrazio zadovoljstvo održanim sastankom i ponovio ono što je rekao ambasador Murphy da je ovo jedinstvena prilika za BiH.

“Kandidatski status je bio signal građanima, ali i zadaća za sve nivoe vlasti da moraju raditi intenzivnije na realizaciji i ispunjavanju prioriteta koje je zadala EU. Moja šefica, Ursula von der Layen je pretstavila u Bratislavi par stvari bitnih za Zapadni Balkan. Treba iskorisiti ovaj ubrzan proces integracija na EU tržište i intezivniju regionalnu saradnju i konkretne aktivnosti koje smo dogovorili sa Vladom FBiH je osigurati vladavinu prava. Isto tako, naša podrška nije deklarativna, već iskoristiti goepolitičku situaciju i sa ovim vladama raditi na ostvarenju ciljeva. Nivo FBiH je važan za EU integracije jer preko 90% građana FBiH priželjkuje taj put. To je bila jedna od tema danas i govorili smo o suštinskim i egzistecijalnim pitanjima. I unapređenje rada javnih preduzeća koji predstavljaju terete za budžetske resurse i da su pod utjecajem političkih subjekata. Paralelno s tim, govorili smo o standardima slobode javnog okupljanja, rada medija i organizovanog kriminala. Dostavio sam pregled prioriteta, njih 27 i bilo mi je zadovoljstvo da će 4 stavke biti na dnevnom redu sjednica Vlada i u domovima parlamenta. Tri zakona nas očekuju iz oblasti energetike i nadam se da ćemo imati pozitivne informacije.”, rekao je Sattler.