VUČIĆEVI MONTIRANI “ATENTATI”. Od korištenja kriminalnih grupa za fingiranje vlastitog atentata do zloupotrebe sahrane pobijenih Bošnjaka u Srebrenici


Mnoge je začudilo kada je Vučić nakon incidenta u Potočarima izjavio na presu u  Beogradu (parafraziramo): „Nije ovaj snimak koji ste vidjeli ništa u odnosu na ono šta ćete još vidjeti na snimcima sljedećih dana“. Otkud je Vučić znao da postoje nekakvi novi „strašniji“ snimci „koje će prikazati sljedećih dana“. Da se zaključiti da je Vučić obaviješten da će banjalučki tim rekonstruirati i montirati nove detalje na postojeće snimke, kada je nevješto montiran onaj kamen nad njegovom glavom.

Nakon svjedočenja da su u prevoženju oružja u Jajince kod Beograda, u blizinu porodične kuće Aleksandra Vučića, učestvovali kriminalci sa sadašnjim ministrom policije Aleksandrom Vulinom, odjeknulo je to kao šok u medijima regiona. Sve je tada u oktobru 2016. pretočeno u priču o pripremi navodnog atentata na Vučića. Vrijeme je da se u BiH obnovi lekcija o još jednom režiranom atentatu na Vučića, onom u Srebrenici u julu 2015. Tada je jedan tužni vjerski čin sahrane žrtava genocida, isprljan slikama napada na Vučića koje su obišle svijet.

Jutarnji list - Majka svih tema srpske političke scene: Kreće veliki obračun unutar vladajućeg režima

Sve oko te režije napada na Vučića se počelo otkrivati kada su bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Kao neposredan povod naveli su nelegalni boravak pripadnika tog odjeljenja na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 2015. godine u Potočarima.
Dumanović je rekao da je usmeno naređenje da krene u Potočare dobio rano ujutro na dan komemoracije. U Srebrenicu je, rekao je Dumanović, krenuo sa još 18 kolega. Zadatak je bio da tajno snimaju komemorativni skup.

“Imali smo legitimacije, ‘Srebrenica 2015.’ je pisalo na njima. To su legitimacije koje su imali pripadnici obezbjeđenja samog skupa, a kamere smo držali u ruci, nismo skrivali. Nama je zamenik načelnika Tomica Radovanović u nekom trenutku donio te legitimacije. Od koga ih je uzeo i ko je njemu to dao, ja to stvarno ne znam”
, rekao je Durmanović. On i načelnik odjeljenja Goran Nešić vide se na snimcima komemoracije u Potočarima koji su dostupni na internetu.
Tadašnji ministar sigurnosti Dragan Mektić rekao je da pripadnici stranih sigurnosnih agencija ne mogu biti na bilo kakvom zadatku na teritoriji države BiH bez znanja i odobrenja nadležnih domaćih službi.

“Osim prijavljenog obezbjeđenja, nismo imali nikakve druge najave, niti smo u tom momentu imali bilo kakvih saznanja da neko boravi mimo tog obezbjeđenja”,
 rekao je Mektić.
Ministar MUP-a RS Dragan Lukač je medijima 6. aprila 2016. otkrio:

“MUP RS je bio angažovan na osiguranju Vučića od njegovog ulaska u BiH do ulaza u mezarje, koje je bilo u nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH”,
 rekao je tada Lukač i priznao da je on ipak insistirao da se policajci RS u civilu nađu u masi u mezarju. I ušli su tamo. Među policajcima iz RS-a se govorilo da je više od 40 pripadnika MUP-a RS bilo unutar mezarja u Potočarima. Ali je ostalo ozbiljno pitanje: Ako nisu imali nadležnosti, šta su uopšte tamo  radili.   
Na snimcima u Potočarima je prepoznat i specijalac iz RS-a, Goran Paraš koji je  uhapšen u januaru 2016. zbog  učešća u oružanoj pljački oko 616.548,25 KM, kada je presretnut kombi „Unicredit banke“ Banja Luka. Nečuveno drumsko razbojništvo je izvršeno na autoputu Banja Luka- Bosanska Gradiška. Prema snimcima, jedan takav drumski pljačkaš nalazio se u samoj blizini premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom njegovog boravka u Potočarima. 
Lukač je priznao da je ovaj pljačkaš Uni credit banke učestvovao u osiguranju premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici 11. jula 2015. godine, ali je, tvrdi Lukač, tada profesionalno uradio svoj posao.
Bilo je šokantno čuti da Lukač učesnika drumske pljačke kombija sa novcem banke tretira kao profesionalca i to dok se događa još jedan kriminalni čin u Potočarima.
Prema svim podacima brojne grupe iz srpskog-srbijanskog policijsko-obavještajnog miljea sa obje strane Drine 11. jula 2015. godine okupirale su Potočare i direktno se infiltrirale oko premijera Aleksandra Vučića.

“Kada smo došli u Srebrenicu, naišli smo na šefa premijerovog obezbjeđenja iz ‘Kobri’. On nije znao da smo mi došli, niti smo mi dobili zvanične instrukcije šta treba da radimo i po kom osnovu. Tada je poslano 18 službenika iz službe za tajno praćenja. Bio je iznenađen. Pitao nas je šta ćemo mi u Srebrenici. Rekli smo mu da smo došli po usmenom naređenju Ivana Ristića, šefa kabineta ministra Nebojše Stefanovića. Moj zadatak je bio da stojim u masi i da tajno snimam. Goran Nešić mi je izdao to naređenje”
, rekao je inspektor Milan Dumanović.
Mnoge je začudilo kada je Vučić nakon incidenta u Potočarima izjavio na presu u  Beogradu (parafraziramo): „Nije ovaj snimak koji ste vidjeli ništa u odnosu na ono šta ćete još vidjeti na snimcima sljedećih dana“.
Otkud je Vučić znao da postoje nekakvi novi „strašniji“ snimci „koje će prikazati sljedećih dana“. Da se zaključiti da je Vučić obaviješten da će banjalučki tim rekonstruirati i montirati nove detalje na postojeće snimke, kada je nevješto montiran onaj kamen nad njegovom glavom.
Nakon što su otkrili ovaj kriminal i “crnu operaciju” policije Srbije, počeo je progon Mladena Trbovića i njegovog kolege Milana Dumanovića. Oni su kazali da smatraju da je raspoređivanje bilo nezakonito, jer Bosni i Hercegovini nije rečeno da oni rade kao policajci.
Trbović i Dumanović su uhapšeni u decembru 2016. godine. Obojica su dobili otkaz. Godinama im se sudilo za “odavanje državne tajne”.
Njihov advokat Vladimir Todorić, dobio je dopis iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, gdje stoji da je  “nedvosmisleno potvrđeno” da se na komemoraciji u Potočarima 2015. godine radilo o takozvanoj “crnoj operaciji” naređenoj iz vrha srpske policije.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je obaviještena o dolasku Vučića na komemoraciju u Srebrenici, o sastavu delegacije, kao i osobama koje su angažovane kao neposredna zaštita premijera Srbije.“Imena pripadnika Odjeljenja za opservacije i dokumentovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Milana Dumanovića, Tomislava Radovanovića i Gorana Nešića ne nalaze se na spisku članova delegacije, niti pripadnika fizičke zaštite tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom posjete Memorijalnom centru Potočari 11. jula 2015. godine”, potvrdili su tada iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Advokat je kazao da je od početka slučaja hapšenja i podizanja optužnice protiv Dumanovića i Trbovića “vladala sumnja da su postojale zloupotrebe u vrhu policije”. Podsjetio je da su Dumanović i Trbović bili policajci koji su više od deset puta bili nagrađivani, ističući da je zato svima bilo nejasno zbog čega se oni na tako brz način hapse, optužuju i otpuštaju.

Nakon što su objavljena svjedočenja o namještenom oružju u Jajincima, kod porodičnog doma Vučića i kasnijim pričama o atentatu na Vučića, vrijeme je da se prisjetimo i ove režije kojom je isprljan jedan komemorativni i duboko vjerski čin sahrane žrtava gnocida. Istraga jeodavno trebala biti provedena sa ove strane Drine. Ako ovako nastavi Vučić bi po atentatima mogao prestići i Šarla De Gola i Fidela Kastra.
Izdvojeno.ba