VUČIĆEVE IGRE: Dok Vulin prijeti "srpskim svetom" Vučić kreće u novu mirovnu misiju, želi "bratske odnose" sa Bošnjacima - BH Vijesti

VUČIĆEVE IGRE: Dok Vulin prijeti “srpskim svetom” Vučić kreće u novu mirovnu misiju, želi “bratske odnose” sa Bošnjacima

– Mi s pažnjom pratimo događaje u Sarajevu i Banjoj Luci. Razumije se da nametanje odluka nikada nije donijelo dobre rezultate. Mi ćemo 4. augusta u Busijama, krajiškom naselju obiljležiti godišnjicu progona srpskog življa i tada ćemo sigurno imati sastanak sa rukovodstvom Republike Srpske.

Želim mir, nećemo sukobe i uzavrelu atmosferu. Ja se nadam da svi dobro razumiju da je prioritet mir. Izaćit ćemo sa konkretnim prijedlozima kako da sa Bošnjacima vodimo dijalog jer moramo pokušati izgraditi bratske odnose u budućnosti – kazao je Vučić, prenose srbijanski mediji.

Ocijenio je da je vreme da Srbi i Bošnjaci počnu razgovarati kako da žive zajedno, kako da sarađuju, a ne djeluju jedni protiv drugih.

– Vrijeme je da pokušamo da u narednih pet, deset ili 15 godina uspostavimo najprije prijateljske, a zatim bratske odnose. Ako to ne postignemo, bit ćemo podjednako krivi – rekao je srbijanski predsjednik.

Ponovio je da je mir u regiji preduvjet svakog napretka i onima koji govore da RS “gubi” poručio da “nikad nije pobijedio onaj kome je stranac pomagao u nametanju odluka Srbima”.

– Što ćemo da dobijemo nekim novim sukobom i tko će da dobije? Kada ljudi razmišljaju o sukobima, ne mogu da misle da će to pogoditi nekog drugog jer će to pogoditi svakog od nas, a onda nema povratka.