Vučić o Erdoganovom lobiranju za nezavisnot Kosova i Bakirovoj izjavi o “srpskom svetu” (velikoj Srbiji)


Nije ovo tursko, ovo je srpsko” i “nismo mi tako mali kako ja ponekad govorim”, poručio predsjednik Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je jučer da će Srbija suprotstaviti ako dođe do novog lobiranja za priznanje nezavisnosti Kosova.

Vučić je na pitanje o najavi predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da će pojačati lobiranje za nezavisnost  Kosova, rekao za tv Pink da je to realno, jer je Turska velesila, a Erdogan veliki lider.

“Pokušat ću razgovarati sa njim. Do 1. septembra, prema Vašingtonskom sporazumu obje strane imaju obavezu da nema lobiranja za priznanje ni otpriznavanje. Ako od 1. septembra, ili možda prije toga, krenu u akciju priznavanja mi ćemo se tome suprostaviti”, naglasio je on.

Vučić je istakao da je Turska velika sila, da je on u poređenju sa Erdoganom mali i zanemarljiv, ali je podvukao da Srbija nije toliko mala da se ne bi pokušala  suprostaviti.

“Srbija štiti svoje. Ovo nije tursko, pripada Srbiji. Nama ostaje jedino da se borimo za svoju zemlju i svoj naroda. On je mnogo moćan, a mi nismo, ali vjerujem da će malo ublažiti svoj stav”, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija nema alternativu nego da se bori za svoju zemlju.

“Vidjet ćete da nismo onoliko mali koliko ja ponekad govorim”, poručio je.

Rekao je i da Srbija ima svoje međunarodno priznate granice u UN, koje uključuju i Kosovo i da je to “jedina naša politika”, te da ga ne zanima interesuje ništa što pripada nekoj drugoj zemlji.

“Jedino nas interesira da čuvamo svoje i da radimo i borimo se za svoj narod”, rekao je Vučić za Pink odgovarajući na pitanje kako komentira to što je Bakir Izetbegović izjavio da je Aleksandar Vulin u svom govoru u nedjelju, na proslavi 13. godine njegove Partije socijalista, pričao o objedinjavanju srpskog sveta i da je Izetbegović to nazvao velikom Srbijom i porucio predsjedniku Srbije da ne dozvoljava ubuduće takve izjave srpskih zvaničnika.

“Nisam neko ko želi  zapušiti usta bilo kome, to može raditi Bakir ili neko drugi. Vulin je moj prijatelj i sa njim se ne slažem u nekim stvarima.

To je bio njegov stranački skup.

Ja sam održao miran i odgovoran govor, a Vulin je imao svoj govor koji se pretpostavljam više dopao većem dijelu Srbije”, rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija ima svoje granice koje su međunarodno priznate u UN i “da su to jedine granice koje nas interesiraju, racučanjući i Kosovo kao dio Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244”.

“To neću ponavljati niti se izvinjavati nikome više i nikada više. Oni to rade namjerno, da bi govorili kako mi proizvodimo nestabilnost, iako su oni ti koji proizvode nestabilnost, jer suprotno Dejtonu svakoga dana govore o ukidanju Republike Srpske i da ne pričam o pravima našeg naroda u drugim zemljama regiona”, naveo je Vučić, a prenosi Blic.rs.

Vulin je govorio ono što on misli na svom strančkom skupu, kazao je Vučić i dodao da treba Vulina pitati o tome.

“Srbija ima međunarodno priznate granice u UN, to je naša politika i ne zanima nas ništa što pripada nekoj drugoj zemlji, jedino nas zanima da čuvamo svoje i da radimo i borimo se za svoj narod”, poručio je Vučić. Politicki.ba