VRANIĆ I FORTO O RESTRIKTIVNIM MJERAMA: Nećemo imati suosjećanja prema onima koji pružaju otpor


Vranić je naglasio da neće biti “sentimenta za one koji imaju otpor prema tim mjerama”.

Ranije je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto nagovijestio da će nevakcinisanima ulaz biti zabranjen u većinu kantonalnih institucija, danas je ministar Vranić naveo kako će ulazak u zatvorene objekte biti dozvoljen uz predočavanje dokaza o vakcinaciji.

Vranić je naglasio da neće biti “sentimenta za one koji imaju otpor prema tim mjerama”.

Prilikom obilaska vakcinalnih punktova u Zetri, Vranić i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler su razgovarali o ovoj temi, a evropski ambasador je rekao da su restriktivne mjere za nevakcinisane normalne svugdje u Evropi, jer je to čin zaštite društva.

“Ako želite posjećivati stadione, kafiće i druge objekte, ne možete to bez odgovarajuće potvrde već neko vrijeme u EU”, rekao je Sattler.

“Kao što ste čuli i gospodina Sattlera, to je uobičajena praksa u svim evropskim i uređenim zemljama, pa je tako krizni štab koji je zasjedao u srijedu dao neke zaključke koje smo donijeli na vladi i mi ćemo u utorak od devet sati imati sastanak s kriznim štabom da razmotrimo sve te predložene mjere”, rekao je on.

Naglašava da će se tada zasigurno znati da li će nove mjere biti uvedene i dodaje kako ih on potpuno podržava, ali nije siguran da li će ih vlada ipak donijeti u ovom trenutku s obzirom na to da epidemiološka situacija još uvijek nije kritična.

“Epidemiološka situacija je za sada stabilna, međutim, kao što vidite, svaki dan variraju ti brojevi novozaraženih, sreća je jedino što nemamo to punjenje bolnica”.

Na kraju zaključuje da vakcina nije obligatorna sa zakonske strane, ali da bi svi trebalo da budemo svjesni moralne obaveze prema drugim osobama, piše Klix.

“Nadam se da će stanovnici KS konačno shvatiti da je vrlo važno da se vakcinišu. Nemojte dozvoliti da zbog vas neko oboli i završi sa smrtnim ishodom. Pozivam na vakcinisanje po stoti put, sve vakcine su provjerene i priznate u EU. Dobit ćete i bar kodove za kretanje”, zaključio je.

Fotoreporter “Slobodne Bosne” bio je na licu mjesta , pogledajte u fotogaleriji šta je zabilježio.

(SB)