Vođa Hezbolaha dva sata drži govor: Bitka se proširila. Posljedice će biti seizmičke
Hassan Nasralah, čelnik libanonskog Hezbolaha, govoreći prvi put otkako je izbio rat između Hamasa i Izraela, rekao je da je Hamasov napad 7. listopada bio “100 posto palestinski”.

Hezbolah, moćna vojna militantna skupina koju podupire Iran, razmjenjuje vatru sa snagama Tel Aviva uzduž libanonsko-izraelske granice u sklopu najsmrtonosnije eskalacije sukoba otkako je ratovao protiv Izraela 2006. godine.

Tokom snimljenog govora koji traje već dva sata iznio je naznake sljedećih poteza Hezbolaha. 

Nasralah je zahvalio skupinama u Jemenu i Iraku, članovima takozvane “Osovine otpora”. Radi se o iračkim šijitskim milicijama koje se sukobljavaju s američkim snagama u Siriji i Iraku te o jemenskim Hutijima, koji su se sukobu pridružili napadima na Izrael bespilotnim letjelicama. Rekao je da je napad 7. listopada doveo do “potresa” u Izraelu te da je razotkrio njegove slabosti.

“Bitka se proširila na više fronti”

“Moja braćo i sestre, mir neka je s vama”, kazao je Hassan Nasrallah. “Danas smo ovdje da se prisjetimo onih koji su uzori Hezbolaha”, dodaje. Kaže da su neki libanonski i palestinski borci koji su poginuli dobili medalje i da se danas razgovara s njihovim obiteljima. “Ako ste htjeli tražiti rat sa svim etičkim, moralnim i vjerskim pravima, ne možete pronaći rat”, dodaje. Izrazio je “svoju zahvalnost onima u Jemenu i Iraku koji su sudjelovali u ovoj bitci”.

Kaže da se “bitka protiv poplave u Alaqsi”, kako Hamas naziva svoje napade na Izrael, proširila na više od jednog fronta. “Operacija Hamasa bila je sjajna, ta sveta operacija je bila 100% palestinska”, kaže Nasrallah.

“Ova operacija nije imala negativnu stranu i nisu mogli drugačije”, rekao je šef Hezbolaha o upadu Hamasa u Izrael, u kojem je ubijeno 1400 ljudi, od kojih su velika većina civili, i tijekom kojeg su počinjena brojna zvjerstva nad civilnim žrtvama. Također je rekao da će napad, koji je, kako je dodao, u tajnosti planirala palestinska skupina, imati trajne posljedice. “Ova slavna, seizmička operacija izazvala je potres u smislu sigurnosti, vojske, politike, diplomacije, pa čak i psihološki”, rekao je. “To će imati duboke strateške posljedice.”

“Iza svega stoji SAD. Arapske zemlje, prestanite trgovati s Izraelom”

Hassan Nasrallah kaže da Izraelci ubijaju žene i djecu u regiji. “Čine masakre za masakrima… Žele da vodstvo otpora pokaže svoje bijele zastave. Ishod ovog rata će biti na strani Palestine”, kaže.

Sjedinjene Države su “krive za ono što se događa u Gazi i ljudima u regiji”, kaže čelnik Hezbolaha. U nastavku svog obraćanja Hassan Nasrallah kaže da je Izrael “samo alat” i da ga SAD “koristi”. Vođa Hezbolaha pozvao je arapske zemlje da prestanu trgovati s Izraelom.

“Ovo je odlučujuća bitka. Imamo dva cilja”

Vođa Hezbolaha ovo što se sada događa u Gazi naziva odlučujućom bitkom koja nije poput prethodnih ratova. Kaže da za to svi moraju snositi odgovornost. Također ističe dva cilja: prvi je zaustaviti rat u Gazi, a drugi je da Hamas bude pobjednik u ovom ratu.

Nasrallah kaže da bi arapske i muslimanske zemlje trebale raditi zajedno kako bi zaustavile rat u Gazi. Dodaje da “neprijatelj prijeti Libanonu i Libanoncu dok tone u pijesku Pojasa”.

Kazao je da je Hezbolah ušao u bitku 8. listopada, dan nakon što je Hamas pokrenuo iznenadni napad na jug Izraela. Kaže da se svakodnevna razmjena vatre s izraelskim snagama duž libanonske granice može činiti skromnom, ali da je vrlo važna, nazivajući je događajem bez presedana od 1948.

Nasrallah je također potvrdio da je do sada ubijeno 57 boraca Hezbolaha.

Kazao je kako Hezbolah iz dana u dan eskalira svoje operacije i tjera Izrael da zadrži svoje snage u blizini libanonske granice umjesto Gaze ili okupirane Zapadne obale. Također je rekao da je daljnja eskalacija na libanonskom frontu stvarna mogućnost.

“Spremni smo na sve opcije”

Vođa Hezbolaha Nasrallah ponavlja da su sve opcije na libanonskom frontu otvorene. Hezbolah je, kaže, spreman na sve mogućnosti.

Govoreći o američkom raspoređivanju ratnih brodova u regiji, Nasrallah kaže da Hezbollah nije zastrašen time.

Šef Hezbolaha kaže da onaj tko želi spriječiti regionalni rat mora brzo zaustaviti rat u Pojasu Gaze.