Vladimir Putin posmrtno odlikovao dagestanskog specijalca Nurmagomeda Gadžimagomedova


Predsjednik Rusije Vladimir Putin posmrtno je odlikovao natporučnika Nurmagomeda Gadžimagomedova koji je digao u vazduh sebe i svoje borce tokom operacije protiv Ukrajine u Donbasu.

“On je u borbi samouvjereno komandovao svojim borcima. Kao pravi komandant brinuo je o svojim potčinjenima. Kada je već bio teško ranjen, borio se do kraja i bombom digao u vazduh i sebe i borce koji su bili oko njega. Odlučio se na takav korak jer je shvatao s kim ima posla”, rekao je Putin.

Nurmagomed Gadžimagomedov je rođen u Dagestanu, bio je pripadnik specijalnih padobranskih snaga. Poginuo je 26. februara kada je predvodio desantni napad na položaje ukrajinske vojske kod Donbasa.

U isto vrijeme u blizini Kijeva ukrajinska vojska je likvidirala čečensku jedinisu koju je predvodio general Magomed Tušajev.

 

 

Tim elitnih čečenskih snaga, poslanih da ubiju predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, eliminiran je, kazao je Aleksej Danilov, šef Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu.

– Znamo za specijalnu operaciju koju su direktno kadirovci trebali da izvedu za eliminaciju našeg predsjednika i mogu reći da smo dobili informaciju od FSB-a koji danas ne želi da učestvuje u ovom krvavom ratu. Ovo je, mogu reći, uništilo baš kadirovsku elitnu grupu koja je ovamo došla upravo da eliminiše našeg predsjednika – rekao je Danilov.

VIDEO: Snimak zarobljenog ruskog vojnika iz Dagestana i intervju sa njegovi ocem