Vlada Nermina Nikšića krši sankcije Rusiji: Energoinvestu data saglasnost za otvaranje deviznog računa u Srbiji kako bi se moglo vršiti plaćanje u ruskim rubljama! - BH Vijesti

Vlada Nermina Nikšića krši sankcije Rusiji: Energoinvestu data saglasnost za otvaranje deviznog računa u Srbiji kako bi se moglo vršiti plaćanje u ruskim rubljama!


„Daje se prethodna saglasnost Energoinvestu za otvaranje deviznog računa u inostranstvu u svrhu plaćanja isporučenog plina kod banke Poštanska štedionica – Beograd, Republika Srbija“, navodi se u odluci koja je već stupila na snagu.

Dok Evropska unija uvodi novi set sankcija Rusiji, Vlada Federacije BiH na putu je da se pridruži rijetkim saveznicima Rusije na Starom kontinentu.

Prema saznanjima Patrije Vlada Nermina Nikšića donijela je odluku kojom je dala saglasnost Energoinvestu za otvaranje deviznog računa u inostranstvu.

„Daje se prethodna saglasnost Energoinvestu za otvaranje deviznog računa u inostranstvu u svrhu plaćanja isporučenog plina kod banke Poštanska štedionica – Beograd, Republika Srbija“, navodi se u odluci koja je već stupila na snagu.

 

 

Srbija je jedna od rijetkih zemalja Evrope koja ne poštuje sankcije uvedene Rusiji od strane Evropske unije, nakon agresije na Ukrajinu, te mogu vršiti plaćanje u rubljama.
S obzirom da je BiH glasala i poštuje sankcije uvedene Rusiji, pitanje je da li Vlada Nermina Nikšića ovakvim postupanjem krši te sankcije, dok se predstavlja reformskom Vladom na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Ne direktno, nego indirektno, tako što Srbiju uvode kao posrednika u plaćanju, kojeg Federacija ne može vršiti direktno.

EU je Rusiji uveo opsežne i dosad nezabilježene sankcije kao odgovor na agresivni rat protiv Ukrajine koji je započeo 24. februara 2022. i nezakonito pripojenje ukrajinskih regija Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona.

Podsjećamo, Nermin Nikšić je nedavno kazao da iza Vlade FBiH stoje šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i ambasador SAD u BiH Michael Murphy, te će biti zanimljivo čuti njihov stav o ovoj odluci.

Podsjećamo, BiH se u ovom trenutku snabdijeva plinom iz Rusije. Kako bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu, Federacija BiH je, ranije, u saradnji sa EU i USAID-om pokrenula projekat Južna plinska interkonekcija preko koje bi bio najavljan plin iz Azerbejdžana. No, nakon što je Nikšić postao premijer, Vlada FBiH je iz parlamentarne procedure povukla zakon o južnoj interkonekciji. Istovremeno, Vijeće ministara BiH je pokrenulo proces pregovaranja sa Srbijom i izgradnji Nove istočne interkonekcije. Južna interkonekcija je na čekanju i na nivou BiH. Dakle, novoformirana koalicija koju čine SNSD, HDZ, SDP, Naša stranka i NiP je poduzela konkretne aktivnosti koje povećavaju ovisnost Bih o ruskom plinu.

(NAP)