Vlada KS ukinula “Krugu 99” i minimalnu donaciju u iznosu od 5 hiljada KM godišnje!


Ministarstvo kulture i sporta, kojim upravlja Narod i pravda, izvijestilo je Asocijaciju nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o prekidu minimalnog finansiranja “Kruga 99” u iznosu od samo 5 hiljada KM na godišnjem nivou.

Kako saznaje “Slobodna Bosna”, Ministarstvo kulture i sporta, kojim upravlja Narod i pravda, izvijestilo je Asocijaciju nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o prekidu minimalnog finansiranja “Kruga 99” na godišnjem nivou u iznosu od samo 5 hiljada KM. Kao jedan od razloga prekida finansiranja navedeno je i to da Ministarstvu kulture i sporta nisu poznati rezultati rada Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Kruga 99”.

Istovremeno, “Krug 99” nije dobio podršku ni Grada Sarajeva i gradonačelnice Benjamine Karić, a da stvar bude zanimljivija, finansijska podrška Ministarstva kulture i sporta povećana je Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), čiji je Benjamina Karić član.

O tome je na posljednjoj sesiji “Kruga 99” govorio i predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović:

“Cinizam u obrazloženju odbijenice prvi put za dvadeset osam godina postojanja naše organizacije, kao i opaske da nisu vidljivi rezultati našeg rada te da nisu vidljivi naši uspjesi na domaćem i međunarodnom nivou, govore o osionosti i političkoj zloupotrebi javnih funkcija i sredstava. Čak i odbijanje prijema delegacije ‘Kruga’ je antiintelektualno djelovanje trenutne kantonalne vlasti. Slučajno ili ne, ovo odbijanje stiže baš onda kada predsjednik Hrvatske Zoran Milanović apostrofira nevladinu organizaciju iz Sarajeva i opire se tekstu Deklaracije NATO samita i sve snažnijim porukama iz Evropskog parlamenta.”

Podsjećamo, “Krug 99” je etablirana multietnička nevladina organizacija, građanskog usmjerenja, koja je skinuta s finansiranja kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti, dok su etničke nevladine organizacije ostale u sistemu finansiranja. Postavlja se pitanje kakvu poruku time šalje vladajuća “trojka” u Kantonu Sarajevo.

Samo u ovoj godini, na sesiji “Kruga 99” učestvovali su David Pattigrew, Carole Hodge, Victor Jakovich, Bodo Weber, Kurt Basennauer, Danial Serwer, Tanja Fajon, Sonja Biserko,  Žarko Korać, Dejan Jović, Faris Vehanović, kao i mnogi drugi.

(SL. B.)