Vjerovatno najpoznatiji svjetski negator Genocida u Srebrenici gostovao na Face TV - BH Vijesti

Vjerovatno najpoznatiji svjetski negator Genocida u Srebrenici gostovao na Face TV


Chomskog se kritizira da je svojevremeno izjavio kako je stradanje u Srebrenici “preuveličano”, da logor Trnopolje nije bio sabirni logor nego mjesto “gdje je svako mogao otići kad god je htio”…

R.I.


“Snishodljivost u akciji: Senad Hadžifejzović i ‘najveći živući svjetski’ prodavač magle i usputni negator genocida u Srebrenici, promotor ruske agresije na Ukrajinu, foteljski revolucionar…”

Avram Noam Chomsky (1928) američki je lingvist, filozof, kognitivni znanstvenik, politički aktivist, pisac i predavač, profesor emeritus lingvistike na Massachusetts Institute of Technology.

Chomsky je svojevremeno iznio nekoliko pogleda na raspad SFRJ koji su protumačeni kao relativiziranje Miloševićeve politike. Chomskog se kritizira da je izjavio kako je stradanje u Srebrenici “preuveličano”, da logor Trnopolje nije bio sabirni logor nego mjesto “gdje je svako mogao otići kad god je htio” a da je NATO-ovo bombardiranje SRJ započelo “jer Srbija nije provodila nužne socio-ekonomske reforme podložne SAD-ovom programu neo-liberalizma”. Prema njemu, rat na Kosovu je doveo do izbjeglica i zločina, ali “tek nakon NATO intervencije”.

Novinar Ed Vulliamy napisao je svojevremeno otvoreno pismo u kojem ga kritizira zbog “revizionizma rata u Bosni”.

STAV