VISOKI ZVANIČNIK TURSKE U POTOČARIMA: “Naša zemlja neće dopustiti da bude zaboravljen genocid u Srebrenici”


”BiH ima posebno mjesto, ne samo u mom srcu već i u srcu cijelog turskog naroda”, kazao je Čam

Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Serdar Čam tokom obraćanja u Potočarima, a u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, kazao je kako Turska neće dopustiti da bude zaboravljen genocid.

”BiH ima posebno mjesto, ne samo u mom srcu već i u srcu cijelog turskog naroda. Turska je od ratnih godina naovamo, na svakom planu, bila uz svoju bosansku braću i tako će biti i ubuduće. Želim napomenuti da ćemo mi, bez oklijevanja, učiniti sve što je potrebno za budućnost BiH, za njenu stabilnost i prosperitet”, rekao je Čam.

On je s delegacijom prisustvovao programu povodom završetka prve faze projekta “Muzeja sjećanja na žrtve genocida”, u sklopu kojeg je renoviran krov bivše Fabrike akumulatora, koji je obnovila turska Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Podsjetio je kako će sutra, 11. jula, biti obilježena godišnjica ”jednog od najtragičnijih dešavanja u novijoj historiji”.

Dodao je kako su prije 26 godina, 11. jula 1995, u Srebrenici, u masovnim egzekucijama, na najsvirepiji način ubijena 8.372 civila, koji su bili Bošnjaci, muslimani.

Istakao je kako genocid u Srebrenici, kao najveća ljudska tragedija koja se desila u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, predstavlja duboku ranu za cijelo čovječanstvo.

“To je velika tamna mrlja na historiji čovječanstva. Mislim da je korisno spomenuti da postoje različite dimenzije ovog događaja. Genocid u Srebrenici se desio usred Evrope, pred očima cijelog svijeta”, rekao je Čam.

Dodao je kako je danas u Evropi jednako prisutna antiislamska retorika i neprijateljstvo prema strancima, što zabrinjava.

Čam je kazao kako se Republika Turska uvijek borila i borit će se protiv islamofobije, koja predstavlja prijetnju za budućnost čovječanstva.

Istakao je kako će Turska, kao što to ističe i predsjednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan, stalno ukazivati na greške koje primijete kako se ne bi ponovio genocid u Srebrenici.