Više od 38 hiljada građana potpisalo peticiju za hapšenje Milorada Dodika


Nakon što je u nedjelju pokrenuta online peticija za hapšenje i procesuiranje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, za nepuna 24 sata više od 38 hiljada građana potpisalo je ovu peticiju.

Peticiju za hapšenje Milorada Dodika pokrenuo je bosanski youtuber Amir Hadžić. Kao jedan od razloga za hapšenje Dodika navedeno je, između ostalog, kako Milorad Dodik već dugi niz godina krši mir i sigurnost svih građana Bosne i Hercegovine.”To čini svojom retrogradnom politikom i ličnim stavovima i izjavama, koji su gotovo uvijek usmjereni protiv nesrpskog stanovništva u BiH. Mi smo jedina država na svijetu čiji predsjednik poriče vlastitu državu”, navodi se.

Do trenutka pisanja ovog teksta peticiju za hapšenje Milorada Dodika potpisalo je 38.468 građana.

“Rat” peticijama uslijedio je prije nekoliko dana nakon što je Milorad Dodik pokrenuo peticiju o neprihvatanju Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida te je pozvao sve građane RS-a da potpišu peticiju i na taj način pokažu kako su jedinstveni u “borbi” protiv odluka visokog predstavnika u BiH.

“Milorad Dodik, kako je rečeno, poziva sve građane Republike Srpske koji to žele da svojim potpisom na ovu peticiju odbiju da se srpskom narodu i svim građanima RS zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, kao i da što masovnijim potpisivanjem ove peticije odbijemo političke manipulacije jednog dijela Zapada, koji žele da jedino srpski narod u Evropi bude okarakterisan kao genocidan”, saopćio je njegov savjetnik Radovan Kovačević.

Nakon ovog poteza uslijedila je reakcija građana koji su u velikom broju potpisali peticiju kojom se zahtijeva hapšenje Milorada Dodika.

“Svi već znaju da gospodin Milorad Dodik povlači ove i mnoge druge destruktivne poteze za Bosnu i Hercegovinu i budućnost njenih građana, jer želi prikriti sav kriminal iza kojeg stoji posljednjih 30 godina. Potrebne su hitne reakcije državnih i svjetskih institucija kako bi se očuvao mir u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u opisu peticije.