Više nećete htjeti da ga pipnete: Šta se desi u tijelu ako svaki dan pojedete nešto slatko

Rafinisani šećer je aditiv koji se najčešće dodaje u različite proizvode i krije se gotovo svuda. Sadrže ga mnoge industrijski proizvedene poslastice, mlijeko, jogurt, začini i razna peciva, uključujući i mnoge vrste hljebova.

Rafinisani šećer smatra se jednom od najštetnijih proizvoda. Mnogi ljudi nesvjesno konzumiraju velike količine rafinisanog šećera što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Nutricionistkinja Džerlin Džouns navodi da je rafinisani šećer zapravo prerađen iz šećerne trske ili šećerne repe i da on ne sadrži vlakna.

To je ključna razlika između dodanih i prirodnih šećera. Iako vaše tijelo ne može nužno da uoči razliku, dodatni šećeri obično dolaze u paketima bez hranjivih tvari poput vlakana i vitamina. Zbog toga nije loše poznavati kako rafinisani šećer utiče na vaš organizam.

Mozak

Prema studiji iz 2013. godine navodi se da mozak vidi šećer kao nagradu zbog čega ga možete poželjeti u većim količinama i tako stvar zavisnost. Rafinisani šećer takođe može uticati na vaše mentalno zdravlje.

Zubi

Istina je da konzumacija rafinisanog šećera može povećati rizik od karijesa. Prema studiji iz 2016. godine, konzumenti visokih šećera imali su 66 odsto veću prevalenciju karijesa upoređenju s onima koji su konzumirali nisku količinu šećera, piše Žena Blic.

Srce

Konzumacija rafinisanog šećera izlaže vas većem riziku od smrti od bolesti srca. Studija objavljena u “JAMA Internal Medicine” navodi da su osobe s prekomernim unosom rafinisanog šećera povećale rizik od srčanog udara za 38 odsto.

Jetra

Nakon što konzumirate rafinisani šećer, on iz vaših crijeva odlazi u jetru. Na taj način, šećer najviše utiče na vašu jetru. Iako jetra ima enzim koji kontroliše koliko glukoze ulazi i koliko se preusmjerava u krvotok, ona ne može zaustaviti fruktozu. To znači da se gotovo sva fruktoza koju unesemo povuče u jetru, čak i kada nam nije potrebna.

Hormoni

S vremenom, previše šećera može učiniti vaše telo otpornim na insulin, što znači da hormon ne radi dobro svoj posao. Studija iz iz 2013. godine pokazala je da samo poslije sedam dana povećanog unosa rafinisanog šećera može smanjiti osjetljivost na insulin.

Koža

Rafinisani šećer može da utiče i na vašu kožu tako što će biti natečena i bez sjaja. Konzumacija velike količine šećera može pogoršati upalna stanja poput akni. Osim toga, šećer takođe može ubrzati proces starenja kože.