“VIDIM PRITISAK NA KOSOVO, A NE NA BEOGRAD”: Pogledajte kako je senator Menendez natjerao Cholleta i Escobara da progovore o Vučićevim vezama sa kriminalnim grupama (VIDEO)


“Ali mi se čini da uopšte nema ili nema mnogo pritiska na Beograd ili stvarnog plana i garancija da ZSO neće postati nova Republika Srpska čije opasne implikacije vidimo sada”, rekao je Menendez.

Danas je na odboru za vanjskopolitičke odnose američkog Senata održan pretres posvećen politici Bidenove administracije prema Zapadnom Balkanu.

Na pretresu su svjedočili Derek Chollet, savjetnik državnog sekretara i Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan. Na samom početku Chollet je poručio da je budućnost Zapadnog Balkana – prioritet za Bidenovu administraciju.

Senatskim odborom predsjedavao je Bob Menendez, demokratski senator iz New Jerseya, koji je naveo da su na Zapadnom Balkanu dvije trećine zemalja u NATO, te da SAD moraju da iskoriste ovaj momenat da vide šta će biti sa zemljama na koje Rusija i dalje ima uticaj. Menendez je ocijenio da je rat u Ukrajini ponovo pokazao imperativ da se zemlje regiona podstaknu na neophodne reforme, ističući da je rješenje konflikta Srbije i Kosova ključno za cijeli Zapadni Balkan.

On dodaje da su se Beograd i Priština u februaru dogovorili o sporazumu, nakon čega je, po njegovim riječima, predsjednik Srbije u obraćanju javnosti rekao da se ne slaže sa sporazumom, pošto Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

“To je dio matrice da Vučić govori jednu stvar da umiri zapadne lidere, a govori druge stvari srpskom narodu, putem državno kontrolisanih medija. Korištenjem informacionog prostora i gušenjem civilnog društva predsjednik Vučić nastavlja da prihvata nacionalističke srpske narative i neguje viziju ‘srpskog sveta'”, rekao je Menendez dodajući da takav koncept podsjeća na viziju ruskog predsjednika o Velikoj Rusiji.

“Srpski predsjednik se hvalio svojim bliskim vezama sa Putinom, putovao u Moskvu na razgovore o trgovini, i odbija da se pridruži evropskim partnerima u sankcijama Rusiji”, dodao je Menendez.

Derek Chollet je, međutim, podsjetio da se Srbija u nekim aspektima usaglasila sa evropskom i zapadnom politikom u odnosu na Rusiju i Ukrajinu.

“Iako se nije pridružila sankcijama, a jasno smo stavili na znanje da ukoliko se ne pridruži teško je vidjeti kako će odmaći proces integracija, jesu se uskladili u smislu kritikovanja i osuda Rusije i njene invazije na Ukrajinu, kroz glasanja u UN, osudili su anesiju Krima, pomagali Ukrajini u domenu izbjeglica i kritične infrastrukture i slali humanitarnu pomoć, ali i dalje moraju da se usklade sa evropskim sankcijama Rusiji.”

Senator Menendez je takođe konstatovao da uglavnom vidi pritisak Washingtona na Kosovo u pogledu formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, konstatujući da je tačno da je Priština ranije pristala na tu obavezu.

“Ali mi se čini da uopšte nema ili nema mnogo pritiska na Beograd ili stvarnog plana i garancija da ZSO neće postati nova Republika Srpska čije opasne implikacije vidimo sada”, rekao je Menendez.

“Vidim pritisak na Kosovo da se osnuje ZSO, a kao da nema pritiska na Beograd. Vidim malo pritiska na lidera koga je New York Times povezao sa kriminalnim bandama“, naveo je dalje Menendez.

“Ako Srbija misli da se uključi u EU, moraće da postane energetski nezavisna od Rusije”, kaže Menendez. On je dodao da dok želi da “naši partneri napuštaju Rusiji, ne želimo da se približavaju Kini”.

Na pitanje Menendeza savjetniku državnog sekretara Cholletu o “veoma optužujućem” tekstu o srbijanskom predsjedniku Vučiću u magazinu New York Times, Chollet je rekao da je administracija vjeruje da je izvještavanje New York Timesa kredibilno, ali da ne može da govori o detaljima iz članka. Menendez je, zatim, pitao da li se Srbija može smatrati kredibilnim partnerom imajući u vidu objelodanjene podatke, na šta je Chollet odgovorio: “To moramo da testiramo. Oči su nam otvorene, pozivamo predsjednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti, i uveli sankcije mnogima u regionu”.

On je dodao je da je svjestan da svuda u regionu ima korupcije i da je ona glavna prepreka integracijama regiona, piše Glas Amerike.

“Uveli smo sankcije mnogim ljudima i regionu, i to ne samo u jednom dijelu, nego po celom regionu gdje se korupcija pojavljuje”, naveo je Chollet.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabriel Escobar naveo je da SAD radi sa evropskim partnerima i saveznicima da osigura da su vrata evroatlantskih ustanova otvorena, a da je put u EU i dalje siguran i realan.

“Istovremeno zemlje Zapadnog Balkana moraju da primjene neophodne reforme da bi se kvalifikovale za to članstvo. Pomažemo im da izgrade kapacitete da se bore sa korupcijom i dezinfromacijama, koje čini region pogodnim za maligne uticaje i da rješavaju tenzije koje prijete regionalnoj stabilnosti i integracijama. Najveća prepreka održavanju mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu su odnosi Srbije i Kosova”, naveo je Escobar.

On je ponovio da je postignut sporazum i da se očekuje primjena. Naveo je da je nekoliko puta bio u Briselu i u regionu kako bi podržao ovaj proces.

“Sjedinjene Države će raditi sa Srbijom i Kosovom i sa evropskim partnerima da bi će se ispunile sve obaveze iz postignutog sporazuma. Predugo, neuspjeh da se postigne neki napredak, omogućava Rusiji da remeti strateški put Srbije prema evrointegracijama, koje srpski narod jako želi, a mi jako podržavamo. I Srbija i Kosovo moraju da normalizuju odnose i da tako omoguće put potencijal i napredak na putu ka EU“, zaključio je Escobar.