“Večernji list” otkrio zašto se HDZ nada da će sarajevska “Trojka” kandidirati Denisa Bećirovića


Zagrebački “Večernji list” je objavio zanimljivu analizu o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini. U spomenutoj analizi pod naslovom “Hrvati mogu do Predsjedništva ako Bošnjaci budu imali dva kandidata”, ovaj HDZ-ov propagandni bilten ne krije oduševljenje da bi zajednički kandidat sarajevske “Trojke” mogao biti Denis Bećirović. Prema toj analizi Denis Bećirović bi se mogao odlično iskoristiti da se porazi Željko Komšić.

“Njegova (Bećirovićeva, op. SB) najveća prednost je u činjenici što je najveće uporište SDP-a u Tuzli, odakle dolazi. Na posljednjim izborima imao je tek 18.000 glasova manje od Džaferovića uz tek potporu SDP-a BiH, a sada se može očekivati mnogo više glasova oporbe u slučaju ako bude jedinstvena. U takvim će okolnostima jako teško SDA moći angažirati ‘pričuve’ kako bi pogurao Komšića kao člana državnog Predsjedništva. Naime, Izetbegović posve sigurno neće biti spreman kockati se s nekoliko tisuća glasova ‘prednosti’ i istodobno gurati drugog kandidata. To otvara značajan prostor Hrvatima da upravo u takvim okolnostima izaberu svog člana Predsjedništva BiH. Čak i unatoč tome što će Komšić, koji je već najavio kandidaturu, cijelu kampanju voditi potičući netrpeljivost prema Hrvatima i hrvatskim kandidatima za Predsjedništvo BiH”, navodi se u analizi “Večernjeg lista”.

Autor spomenute analize naglašava da će njihova želja da se porazi Komšić zavisiti od dogovora sarajevske “Trojke”.

“Sve će ovisiti o odnosu SDP-a, Naše stranke te Naroda i pravde koji su u koaliciji u Sarajevskoj županiji te Gradu, odnosno hoće li pristati na igru SDA o podjeli plijena otetoga od Hrvata”.

SAFF