UŽASU U KANADI NEMA KRAJA: Tragovi genocida, pronađena još 182 posmrtna ostatka djece…


U školama u kojima je na hiljade djece preminulo od bolesti i zanemarivanja, bilo je i mnogo zlostavljanja.

Pojašnjeno je da je radar koji prodire kroz zemlju, otkrio ove posmrtne ostatke u internatu “Sveti Eugen”, a neki od ostataka, kako se navodi, pokopani su u plitkim grobovima dubine tri i četiri metra.

“Vjeruje se da su ostaci ove 182 duše iz plemena Ktunaxa, kao i zajednice Aq'am”, dodali su.

150.000 djece prinuđeno bilo pohađati škole

Od 19. stoljeća, više od 150.000 djece, pripadnika indijanskih plemena, bilo je prinuđeno pohađati škole koje finansira država, a sve kako bi se prisilno asimilirali u kanadsko društvo.

U školama u kojima je na hiljade djece preminulo od bolesti i zanemarivanja, bilo je i mnogo zlostavljanja.

Ovo novo otkriće neoznačenih grobnica u školi “Sveti Eugen” samo je još jedno u nizu onih koja su otkrivena u protekle dvije sedmice.

Povećava se broj neoznačenih grobova

Podsjetimo da su prošle sedmice članovi indijanskih plemena Cowessess u Saskatchewanu otkrila 751 neoznačeni grob. Također, pripadnici organizacije “Tk’emlúps te Secweeepemc” objavili su da su pronašli 215 neoznačenih grobova, u koje su, kako se vjeruje, većinom ukopana djeca.

Pripadnici domorodačkih plemena ispričali su kako se rođaci i porodice ubijenih i danas suočavaju s traumama koje su posebno došle do izražaja zbog činjenice da se Kanada odbila suočiti s istinom koja je povezana s neoznačenim grobnicama u katoličkim internatima.

“Ljudi nas konačno slušaju. Drago mi je što se pronalaze grobnice i otkriva istina, međutim, kako se to dešava, opet svi zajedno to prolazimo. Međutim, ne mislim da će se stati na ovome. Narednih godina pronaći će se još mnogo, mnogo grobova”, naglasio je Jack Kruger, jedan od pripadnika domorodačke zajednice.

Kanadske vlasti se izvinile

Ova škola otvorena je 1890., a industrijskom je proglašena 1912. godine. Prema istraživanju Komisije za istinu i pomirenje, u njoj je često izbijala gripa, dolazilo je do pojave zaušnjaka, ospica, vodenih kozica i tuberkuloze. Hiljade djece pohađale su školu “Sveti Eugen”.

Kanadske vlasti su 2008. godine uputile izvinjenje pripadnicima indijanskih plemena te priznale kako je fizičko i seksualno zlostavljanje bilo široko rasprostranjeno u školama, piše “The Guardian”.