UZALUD VAM TRUD, SINDIKALISTI: Forto će ugovore potpisati tek…


Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo jučer dala saglasnost na kolektivne ugovore zdravstvenih radnika, jučer, poslijepodnevnim satima čekao se još potpis premijera Edina Forte.

Čekaju, kako kažu, “da im neko iz kabineta Forte javi da je premijer potpisao kolektivne ugovore”.

“Mi smo ispred zgrade, ne znamo da li je premijer još u zgradi. Ima tamo nekoliko izlaza, tako da može i ući i izaći neopaženo”, govore radnici u zdravstvu.

Dodaju da je nekim radnicima u zdravstvu, koji imaju kontakte sa Elmedinom Konakovićem, predsjednik Naroda i pravde još prije tri dana obećao “kako neće biti problema, i da će sve biti uredu”.

“Tu informaciju smo od Konakovića dobili prije tri dana, i stvarno bi sve u redu. Sa Vranićem smo jutros parafirali ugovore, a i Vlada je danas dala saglanost na njih. Moglo se desiti da pod Konakovićevim pritiskom Vlada danas ne da saglanost. Iz kantonalnog SDP još jučer ujutro saopćeno je da oni daju podršku svom ministru Vraniću na kolektivne ugovore. To se još nikad nije desilo, ali je time Forti jasno poručeno da SDP-ovi ministri neće glasati protiv kolektivnih ugovora u Vladi KS”, kaže Jasmin Avdović, član pregovaračkog tima ispred Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Dodaje “kako je nakon sjednice Vlade KS prošlo pet sati, te da je Forto imao dovoljno vremena da do kraja dana potpiše kolektivne ugovore”.

“Ja zaista ne znam šta se dešava i koji su razlozi, ako je Vlada dala saglasnost, da kolektivni ugovori danas ne budu potpisani. Da se na svakom ugovoru zadrži po sat bilo je vremena, a onda da se za sedam dana sve objavi u Službenim novinama KS i da svi budu zadovoljni i rasterećeni, i mi, i zdravstvene ustanove i ZZO KS”, kaže Avdović.

No, čini se kako više informacija od Sindikata radnika u zdravstvu KS ipak imaju oni iz Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

Kako nam kazao prim. dr. Izet Hočko, predsjednik ovog Sindikata, “kolektivni ugovori neće biti potpisani do kraja naredne sedmice”.

“Imam informaciju, jer je moram imati, pošto sam jedan od strana potpisnika kolektivnog ugovora, da je Vlada dala saglasnost na kolektivne ugovore, ali da danas, zbog tehničkih razloga, nije moguće izvesti da i premijer Forto stavi svoj potpis. Najvjerovatnije će krajem naredne sedmice premijer potpisati kolektivne ugovore”, kazao je Hočko.

Prema njegovim riječima, ni on nije zadovoljan kako je sve teklo, barem kada je riječ o vremenu koje je potrošeno.

“Sve se moglo završiti još prošle sedmice. Mi smo pregovore sa Vladom KS završili 12. aprila, i već u četvrtak – 14. aprila moglo se ići na Vladu. No, neki nisu htjeli to poslati prema Vladi. Da je bilo volje kod nekih ljudi moglo smo sve završiti još prije osam dana, imati potpisana sva tri kolektivna ugovora na zadovoljstvo svih”, naveo je Hočko, prenosi Faktor.

(SB)