UZ SRAMNO HAŠKO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU KOJE TRAJE 18 GODINA: Srbija neće biti kažnjena za agresiju, nema osnove za reviziju presude Mladiću


Suđenje bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u BiH i Hrvatskoj jedno je da je to najduža saga koja se u Hagu zbiva, započeta 2003. i sama ta činjenica je skoro nevjerojatna, kaže historičarka dr. Iva Vukušić. I uglavnom su se branili sa slobode. Ne nadajmo se da će Srbija biti osuđena, ona s ovom presudom nema veze. Priča o reviziji presude Mladiću je muljanje očiju

Historičarka dr. Iva Vukušić sa Univerziteta u Utrechtu, bivša novinarka specijalizirana za suđenja pred Haškim tribunalom komentarisala je presude bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u BiH i Hrvatskoj a koje će biti izrečene za osam dana, a govorila je i o tome postoji li mogućnost revizije ratnom zločincu Ratku Mladiću te navela kako njegov pravni tim nema osnove za to.

Stanišić i Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH od ‘91-‘95. O tome zbog čega je važna ova presuda kazala je da su to dvije stvari.

Jedno je da je to najduža saga koja se u Hagu zbiva i koja se tiče našeg Suda jer su se 2003. zajedno pojavili njih dvojica tu. Dva su različita suđenja, ali ovaj proces traje 18 godina i sama ta činjenica je skoro nevjerojatna. To suđenje spaja Beograd i Miloševićev režim sa akterima, njegovim suradnicima u Slavoniji, oko Knina, i u BiH. Ta veza između Beograda i zločina na terenu je suština ovog suđenja, te paravojske i tu je komplikacija jer je tu sucima bilo teško shvatiti koji je pravni zaključak pravi“, komentarisala je Vukušić.

Komplikovan proces

Ovaj slučaj prate i određene kontroverze. Ovo je jedini proces koji je vraćen na početak, a zašto je to tako, Vukušić je podsjetila da se tu radi o nečemu što je dosta komplikovano i da ona imam rezervu oko objašnjenja detalja.

Prvostupanjsko vijeće je 2003. reklo da su pomogli, odnosno finansirali, podržavali različite jedinice kao što su ‘Arkanovci’, ‘Škorpioni’, ‘Crvene beretke’, no ključna je bila primjena kontroverznog pravnog standarda, odnosno to se naziva ‘konkretna usmjerenost’. To je kontroverzno i suci u tom trenutku su rekli pomagali su, ali nisu namjeravali da bude usmjerena počinjenju zločina. Od tada taj se princip promijenio. Sad će biti jasno ako taj princip izbacimo iz jednadžbe šta ostaje. Radilo se o jednoj tehničkoj sofisticiranoj pravnoj začkoljici“, istakla je.