Ustavni sud BiH: Nedžad Hasić sedam mjeseci nezakonito držan u pritvoru!


Saznanjem o počinjenim nezakonitostima prilikom pritvaranja Nedžada Hasića,s pravom se nameće pitanje da li postupak koji se protiv njega vodi u Okružnom sudu u Bijeljini još od 1996. godine više ima ikakvog smisla.

Almasa Hadžić

Dan nakon što je pušten iz pritvora, Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku po Apelaciji pritvorenika Okružnog suda u Bijeljini,  Nedžada Hasića, podnešenoj putem njegovih branilaca Amira Omerčehajića i Mirne Avdibegović, kojom je utvrđeno da su u slučaju njegovog pritvaranja prekšena sva njegova Ustavna prava, kao i prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ovakvom odlukom Ustavnog suda BiH, u slučaju Srebreničanina čija pravna i ljudska golgota traje već 25 godina, potvđeno je kršenje ljudskih prava Nedžada Hasića, ne samo od strane Okružnog suda u Bijeljini, već i od strane Vrhovnog suda Republike Srpske.

„Odluka je već objavljena, ali mi, kao advokatski tim još nismo dobili njen pismeni otpravak. Očigledno je da je pritvor bio potpuno nezakonit našto smo mi apelacijom i ukazali.

Nažalost, Hasić je sedam mjeseci nezakonito proveo u pritvoru.

Ova odluka pokazuje da su Hasiću grubo povrijeđena ne samo njegova procesna, već i materijalna prava, a koja su mu zagarantirana  i Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Šta će se dalje događati, vidjet ćemo nakon što dobijemo pisani otpravak odluke Ustavnog suda“, kazali su u izjavi za politicki.ba tuzlanski branioci Nedžada Hasića, Amir Omerčehajić i  Mirna Avdibegović.

Inače, Apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog niza nezakonitosti  učinjenih hapšenjem i pritvaranjem Nedžada Hasića, podnešena je 17.februara ove godine.

Saznanjem o počinjenim nezakonitostima prilikom pritvaranja Nedžada Hasića, s pravom se nameće pitanje da li postupak koji se protiv njega vodi u Okružnom  sudu u Bijeljini još od 1996. godine više ima ikakvog smisla. Politicki.ba