Usame Zukorlić: Tužilaštvo BiH se želi uključiti u proces istrage o uzroku smrti Muamera Zukorlića - BH Vijesti

Usame Zukorlić: Tužilaštvo BiH se želi uključiti u proces istrage o uzroku smrti Muamera Zukorlića

– Državno tužilaštvo BiH je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin te zemlje, a i mi smo kroz krivičnu prijavu zatražili da se formira međunarodna ekspertiza, koja bi izvršila ekshumaciju i obdukciju da bi se cjelokupna istraga uradila na najbolji mogući način, da ne bi sutra bilo ko ostavio tragove sumnje u konačne rezultate istrage – kazao je sin muftije Zukorlića, Usame Zukorlić za Prvu TV, prenosi B92.

“Porodici treba vremena da se psihički pripremi”

Porodica je krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba podnijela Republičkom tužilaštvu u Srbiji, a nadležnost je preuzelo Više tužilaštvo u Novom Pazaru.

Usame je kao podnosilac prijave već dao izjavu, a odmah je donijeta i odluka o hitnoj ekshumaciji.

– Mi smo zamolili da se ekshumacija, koja je trebalo da se obavi sutra, odloži jer porodici treba vremena da se psihički za to pripremi – istakao je on.

Prema njegovim riječima Zukorlićevi najbliži članovi porodice i saradnici prolaze kroz najteži period.

– Ovo je vrlo neugodna, vrlo teška i vrlo emotivna situacija. Međutim potreba da se zna istina o okolnostima pod kojima je naš otac i lider umro nam daje snagu da prevaziđemo te emocije i teškoću koju osećamo – rekao je Usame Zukorlić Prvoj televiziji.

“Ekshumacija nije sporna u sličaju obdukcije”

On je prokomentarisao i navode da Islam ne dozvoljava ekshumaciju.

– Već su me pitali šta je moj stav po pitanju ekshumacije. Zaista, nisam čuo da je po šerijatu zabranjena ekshumacija. Ni od jednog islamskog učenjaka nisam čuo da je sporna ekshumacija u slučaju obdukcije i istrage i sumnji da se dogodilo ubistvo. Jeste sporno ako neko želi da izvrši ekshumaciju da bi se tijelo premjestilo bez nekog posebnog razloga, to vam kažem kao teolog. Ali, ako je u pitanju istraga za jedno ovako krivično djelo, tu spora nema nikakvog – izričit je Zukorlićev sin.

On tvrdi da je porodica željela da analize uzoraka urade najbolje klinike i da se zato dugo čekalo.

– Nama je trebalo dva do tri mjeseca da nađemo adekvatne labaratorije u kojima bi radili analize, a onda smo čekali da stignu rezultati i to je jedini razlog zbog koga se čekalo pet mjeseci – rekao je.

Prije nekoliko dana, aktuelni predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić podnio je Republičkom javnom tužilaštvu Srbije krivičnu prijavu protiv N.N. osoba, kao i laboratorijske nalaze koji, kako vjeruje, ukazuju da njegov otac Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću.

On je prethodno i na konferenciji za novinare rekao da porodica sumnja da je nekadašnji lider SPP-a otrovan i da je to razlog njegove smrti prije nešto više od pet mjeseci.

“Boris Grubešić se ne javlja”

Naveo je da je porodica dobila rezultate iz dvije nezavisne laboratorije i precizirao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka vjerovatnoća da je testirana osoba bila otrovana teškim metalima, a da je druga laboratorija zaključila, na osnovu uzorka koji su dobili, da je osoba bila otrovana hranom.

Muftija Zukorlić iznenada je preminuo 6. novembra prošle godine, a tada se navodilo da je uzrok srčani udar.

Pokušali smo kontaktirati portparola Tužilaštva Bosne i Hercegovine Borisa Grubešića i pitati da li je Tužilaštvo BiH pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin naše zemlje. Na naš poziv nije odgovarao.