USAGLAŠEN SA HDZ-om: Konaković podržava izbor HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud BiH!


“Ja mislim da treba biti jedan i da se o njemu Predstavnički dom izjasni i da dobijemo sudiju Ustavnog suda”, kazao je Konaković.

Na današnjoj konferenciji u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NIP) upitan je i o biranju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, gdje je dao svoje mišljenje, kazavši da Marin Vukoja nije politički aktivan.

“Kao i do sad, ponovit ću moj stav, gospodin Vukoja nije politički aktivan i kao politički aktivan ne bi mogao biti biran na poziciju sekretara i jednog i drugog doma predstavničkog, ne bi mogao, jer to zakon o državnoj službi zabranjuje. Za njega su kao takvog glasali i SDA i DF, oni danas prave tu cijelu priču o njegovoj političkoj pripadnosti. Neka tu donesu dokaz i odgovore zašto su ga podržali za pozicije sekretara domova kada to nije mogla biti politička ličnost. O kompetencijama ja ne mogu, nisam pravnik, ali je tu sjedilo dvoje ljudi koji su odlučivali o kompetencijama. Niti jedan dio tog procesa nije kompromitovan, osim što jedan dio političke scene ima drugu želju da umjesto Vukoje vidi drugog kandidata, kandidatkinju i to ne smatraju politikom. Dakle, na ta licemjerstva sam ja navikao. Postoji čak i odluka, od 2006. godine, čini mi se, da se uvijek jedan prijedlog slao na Parlament i do sada je uvijek išao jedan”, rekao je Konaković.

Konaković kaže kako se nada da će ova komisija na to staviti tačku, da će spustiti prijedlog u Parlament i da će to biti jedan ako odluče.

Podsjećamo, lider HDZ-a Dragan Čović je ranije potvrdio da je imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH već dogovoren usmeno.

“Ovih dana ste imali jedan takav nesporazum oko imenovanja suca Ustavnog suda BiH. Ako imate neki dogovor i pokazali da ga poštujete, to je trebalo završiti na prošloj sjednici Zastupničkog doma. Takve stvari su dogovarane usmeno, istina nikad u četiri oka, i uvijek uz nazočnost međunarodnih predstavnika, pazite šta vama govorim. Pojavio se nesporazum među onima koji su preuzeli obavezu da to završe. Kad se nešto dogovori onda se to prenese svojim suradnicima ili nemojte dogovarati ako ne možete provesti inače će opet biti nepovjerenje”, kazao je Čović najavljujući da je Marin Vukoja sljedeći sudija Ustavnog suda BiH.

(SB)