UNAPREĐENJE SARADNJE: Raisi sretan zbog odnosa Irana i Saudijske Arabije: To ne odgovara samo neprijateljima muslimana


Zvaničnici Saudijske Arabije i Irana nastavili su proces otopljavanja odnosa između dvije države, a pored sastanaka šefova diplomatija sastanci se održavaju u između drugih visokorangiranih zvaničnika

Tokom posjete Teheranu, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan susreo se i sa predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem koji nije krio oduševljenje unapređenjem odnosa između dvije zemlje.

“Raisi je rekao da su islamske zemlje pozdravile obnovu odnosa između Irana i Saudijske Arabije kao dvije države koje su ključne u islamskom svijetu”, navodi državna agencija IRNA.

Predsjednik Irana je rekao i kako ovakvo unapređenje odnosa neće naići na odobravanje određenih sila.

“Samo neprijatelji muslimana, uključujući cionistički režim u Izraelu, nisu zadovoljni proširenjem bilateralne i regionalne saradnje između Teherana i Rijada. Cionistički režim predstavlja prijetnju ne samo Palestincima već i svim muslimanima”, rekao je Raisi.

Saudijski diplomata također je komentirao relaksaciju odnosa između Irana i njegove države te je rekao kako se dvije strane sada nalaze u tzv. zlatnoj fazi odnosa.

“Ako sve islamske zemlje budu imale istu interakciju kakvu imaju Iran i Saudijska Arabija, bit će postignute velike stvari koje će služiti kao garancija za sprečavanje bilo kakvog stranog uplitanja u naš region”, rekao je šef saudijske diplomatije tokom sastanka u Teheranu.