Umjesto novinara, Sattler štiti svoje političke ljubimce - BH Vijesti

Umjesto novinara, Sattler štiti svoje političke ljubimce


Šta je tako uzrujalo Johana Sattlera da je njegova kancelarija reagirala na zvaničnom Twitter nalogu i počela dijeliti lekcije novinarima?

N. H.


Šta je tako uzrujalo Johana Sattlera da je njegova kancelarija reagirala na zvaničnom Twitter nalogu i počela dijeliti lekcije redakciji portala „Istraga“? A šta bi drugo bilo nego još jedan ispad Elmedina Konakovića i Edina Forte, kućnih ljubimaca Američke i Ambasade EU u Bosni i Hercegovini.

EU je reagirala nakon što se saznalo da Vijeće ministara nije objavilo zaključke sa sjednice na kojoj se razmatralo pitanje Južne i Istočne gasne interkonekcije. Ispostavilo se da je ono što je objavila nekolicina ovdašnjih medija, koja ne razmišlja mozgom Elmedina Konakovića, bilo tačno, da Južna interkonekcija ima deklarativnu podršku, dok je u projektu Istočne interkonekcije, koja BiH stavlja u vazalski odnos kada je u pitanju ruski plin, određen čak i pregovarački tim koji će o njoj pregovarati.

Činit će ga ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministar vanjskih poslova BiH, ministar energetike i rudarstva Republike srpske, ministar finansija BiH, ministar finansija Rs te direktor banjalučke firme GSA RED. I ne samo to, Predsjedništvu BiH ministarstvo Staše Košarca treba dostaviti prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda „Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije“.

Sve se ovo desilo nakon što je Konaković, parafraziramo, tvrdio da se ništa od ovoga nije desilo, a kada je objavljeno da se ipak desilo, onda je u njegovu odbranu stala Ambasada EU poručivši novinarima da, parafraziramo opet, nemaju pojma o onome što pišu te da trebaju vjerovati Ambasadi EU i njihovim južnim ljubimcima, a ne svojim očima ili zapisnicima sa sjednica Vijeća ministara.

 

Koji sahatak kasnije, kada su im u odgovoru predočeni dokumenti koji dokazuju tačnost izrečenog u program „Hayata“ te napisanog na portalima „Istrage“ i „Patrije“, prehrabra i prepoštena EU ambasada u BiH je svoj tvit jednostavno – izbrisala.

STAV