Ukrajinski mediji izvještavaju: Ruske trupe ušle u Harkov, vode se ulične borbe - BH Vijesti

Ukrajinski mediji izvještavaju: Ruske trupe ušle u Harkov, vode se ulične borbe


“Male kolone vozila ruskih agresora viđene su u nekoliko okruga Harkova oko 7:00. Postoje izveštaji o proboju kolone oklopnih vozila Tigra kod Aleksejevke od Male Danilovke, kao i kod Hidroparka”, objavljeno je na ukrajinskoj web-stranici Kharkiv Today. “Sakrivajte se i ne napuštajte svoje domove”, dramatično su saopćili iz Gradskog vijeća Harkova.

R.I.


08.45: Ruska delegacija navodno je stigla u Bjelorusiju na razgovore sa Ukrajincima, rekao je novinarima portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, u delegaciji su predstavnici ministarstva vanjskih poslova, ministarstva odbrane i drugih resora, uključujući i administraciju predsjednika.

“Bićemo spremni da započnemo ove pregovore u Gomelju”, rekao je portparol.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je pripremilo sve što je potrebno za sastanak i da se sada bavi rješavanjem protokolarnih pitanja.

08.45: Ruski predsjednik Vladimir Putin kratko se obratio na televiziji jutros, što je njegovo prvo javno pojavljivanje od petka.

Putin je rusku invaziju na Ukrajinu nazvao “specijalnom operacijom za pružanje pomoći narodnim republikama Donbasa” i pozdravio “herojstvo” ruskih specijalnih snaga koje se bore u Ukrajini, prenosi agencija France-Presse.

08.40: Dogodilo se u posljednjih nekoliko sati ruske agresije na Ukrajinu:

  • Uprkos sinoćnim upozorenjima da će Kijev biti napadnut raketama, izgleda da se zračni udar nije dogodio.
  • U blizini grada čule su se eksplozije, a skladište nafte u Vasilkivu južno od glavnog grada je pogođeno i zapaljeno, rekao je lokalni gradonačelnik. Požar je izazvao strah od otrovnih isparenja, a stanovnici su upozoreni da zatvore prozore i ostanu u zatvorenom prostoru.
  • Ruske trupe zauzele su južni grad Nova Kahovka, rekao je jutros gradonačelnik grada.
  • U međuvremenu, ruska vozila ušla su u drugi po veličini ukrajinski grad Harkov, kažu ukrajinski zvaničnici. Ranije se čula i jaka eksplozija u gradu, gdje je navodno pogođen gasovod.
  • Napadnuta su i stambena naselja u Harkovu, saopštile su hitne službe. Jedna žena je navodno ubijena, a desetine je evakuisano iz devetospratnice.
  • Najmanje šest smrtnih slučajeva civila također je prijavljeno u gradu Oktirka, na sjeveroistoku Ukrajine, saopštio je gradonačelnik regiona.
  • U posljednjih sat vremena BBC-jev ukrajinski servis izvijestio je o novim eksplozijama u Harkovu i Hersonu na jugoistoku.
  • U pokušaju da kazne Rusiju, EU, SAD i njihovi saveznici su odstranili brojne ruske banke iz glavnog međunarodnog platnog sistema SWIFT. Oni će također zamrznuti sredstva ruske centralne banke.
  • Australija je postala posljednja zemlja koja je objavila da će finansirati isporuku ubojitih oružja Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv Rusije. Taj potez uslijedio je nakon što je Njemačka u subotu odlučila da isporuči oružje Ukrajini, što predstavlja veliku promjenu u politici.

08.20 Nastavljaju se ulične borbe u Harkovu. Rusi se suočavaju s otporom protuokloplnim raketama te se uočava zastoj u njihovom napredovanju. Vidiljivo je na snimcima da nema organiziranog otpora većih formacija ukrajinske vojske.

 

08.08 Ruski agresor suočava se s uličnim otporom u Harkovu. Nakon sinoćenjeg granatiranja grada i okolice u kojem su pogođena i naftna postrojenja, ruske snage ušle su u Harkov iz nekoliko pravaca. U ovom drugom najvećem ukrajinskim gradu živi nešto manje od 1.500.000 stanovnika, a približno trećina su Rusi.

 

08.00 Ukrajina formira strane dobrovoljačke odrede za borbu protiv Rusije, javlja Reuters prenoseći izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog  “Ukrajina osniva stranu međunarodnu legiju za dobrovoljce iz inostranstva. Ovo će biti ključni dokaz vaše podrške našoj zemlji”, rekao je Zelenski u saopćenju.

07.30 Na društvenim mrežama pojavili su se brojni snimci na kojima se vide ruski vojnici na različitim lokacijama u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu. Gradske vlasti apeliraju na građane da ostanu u skloništima.

STAV