Ukrajinska vojska likvidirala deset Libijaca u borbama za Lugansk


Ukrajinski novinar Jurij Butusov objavio je fotografije i informacije o likvidiranoj grupi ruskih plaćenika iz Libije. Ruske plaćenike u rejonu Popasne u oblasti Lugansk porazili su vojnici 24. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

‘Ukrajinski vojnici su 18. aprila u Popasni uništili još jednu jurišnu grupu Oružanih snaga Rusije. Inače, bio sam u Popasni tokom ovih događaja. Kakvo je bilo iznenađenje naših vojnika kada su vidjeli orijentalna lica, kao i libijsku valutu i telefone. Očigledno je ovu grupu ruska privatna vojna kompanija Wagner regrutovala u Libiji.Ruska komanda je dobro opremila Libijce u Donbasu. Imaju odličnu opremu, pancire,kacige,optiku, termovizore, sve ovo nije dato mobilisanim Rusima, možda ćemo nekoga i prepoznati”, napisao je Jurij Butusov. Ovaj ukrajinski novinar navodi da je u navedenim borbama ubijeno 10 libijskih plaćenika.

Ruska Wagner grupa, paravojna organizacija povezana s Kremljom, odigrala je značajnu ulogu u Libiji, podržavajući samoproglašenu Libijsku nacionalnu armiju odmetnutog vojnog komandanta Khalife Haftara tokom građanskog rata u toj zemlji. Novinar Jurij Butusov misli da su ubijeni libijski dobrovoljci bivši borci Khalife Haftara i da ovaj libijski komandant na ovaj način vraća uslugu Rusima. Također, Haftar na ovaj način nastoji zadržati rusku naklonost za zadržavanje svojih trupa u odmetnutoj istočnoj Libiji.

 

 

Rusija je na frontu u Donbas poslala i do 20.000 plaćenika iz Sirije, Libije i drugih država, tvrdi jedan evropski dužnosnik, a prenosi britanski Guardian.

– Vidjeli smo da su u Donbas došli plaćenici iz Sirije i Libije i njih se koristi kao pješaštvo protiv ukrajinskih snaga, rekao je neimenovani evropski dužnosnik.

SAFF