OVO JE VEOMA VRIJEDAN PLIJEN, UKRAJINCI SE DOČEPALI NAJMODERNIJEG RUSKOG SISTEMA: “Sada imaju neprocjenjive podatke i uvid u sposobnosti neprijatelja


Činjenica da je ovo vozilo namijenjeno da služi kao detektor, zapovjedna i kontrolna točka i komunikacijsko središte, sve u jednom, mogla bi ga učiniti posebno neprocjenjivim izvorom obavještajnih podataka za ukrajinske i strane vlade.

Činjenica da je ovo vozilo namijenjeno da služi kao detektor, zapovjedna i kontrolna točka i komunikacijsko čvorište, sve u jednom, mogla bi ga učiniti posebno neprocjenjivim izvorom obavještajnih podataka za ukrajinske i strane vlade , kao i značajan operativni gubitak za ruske snage . , javlja The War Zone.

Ukrajinska vojska navodno je pronašla ovo vozilo, poznato kao 9S932-1 i akronim MRU-B, relativno netaknuto među ostalim ruskim vozilima i topništvom u gradu Husarivka.

9S932-1 je najlakše identificirati pomoću radara za praćenje i otkrivanje ciljeva 1L122 , koji je montiran na gornjem stražnjem dijelu kupole i preklopljen tijekom vožnje. TZM-T namjensko vozilo za prekrcaj pronađeno je i za termobarični topnički raketni sustav TOS-1A, koji je još jedan neobičan ‘plijen’. Čini se da su ukrajinske snage naišle na najmanje tri primjera ove komponente sustava Barnaul-T tijekom gotovo pet tjedana borbi. Ono što izgleda kao još jedan 9S932-1 pronađeno je u relativno dobrom stanju u istoj regiji oko 12. ožujka.

Treći je pronađen u blizini glavnog grada Kijeva 3. ožujka ili otprilike te je bio u toliko dobrom stanju da je uključen u ukrajinsku službu na trenutno nejasnoj funkciji, javlja Jutarnji.hr.

Barnaul-T kao cjeloviti sustav, koji je prvi put uveden u rusku vojsku 2009. godine i navodno je postigao operativnu sposobnost do 2011., dizajniran je za umrežavanje različitih protuzračnih obrambenih sustava kratkog dometa (SHORAD) dok je dovoljno mobilan za blisku suradnju s napredovanje kopnenih snaga.

Izvještaji kažu da je riječ o vrlo modernom i visoko automatiziranom sustavu dizajniranom da poboljša sposobnost snaga protuzračne obrane da mogu brzo otkriti različite prijetnje u cijelom borbenom prostoru i hitno djelovati.

Elementi sustava Barnaul-T koriste se u borbama u Ukrajini od najmanje 2015. godine. Primjerci 9S932-1 posebno su redoviti nakon što je ruska vojska pokrenula invaziju u veljači. Video se pojavio ovog tjedna i navodno prikazuje ruske snage u potrazi za mobilnim raketnim sustavom zemlja-zrak kratkog dometa 9K35 Strela-10, uz podršku zapovjednog vozila 9S932-1, kako bi oborile relativno malu ukrajinsku bespilotnu letjelicu, oktokopter.

Vojno vozilo 9S932-1, koje za kretanje koristi modificirani višenamjenski sustav gusjenica MT-LBu, služi kao zapovjedno mjesto unutar cijelog sustava. Izravno je povezan s jedinicama opremljenim raznim sustavima SHORAD, kao što su gusjeničarski raketni sustavi zemlja-zrak serije Tor-M (SA-15) i 9K35 Strela (SA-13), 9K33 Osa (SA-8) zračni raketni sustavi na kotač -zrak, 2K22 Tunguska (SA-19) gusjeničarski protuzračni obrambeni sustavi i 9K333 Verba (SA-25) ručni raketni sustav zemlja-zrak, također poznat kao prijenosni protuzračni obrambeni sustav ( MANPADS).

U određenim slučajevima potrebna je dodatna oprema za spajanje 9S932-1 na različite SHORAD sustave. Na primjer, 9K333 Verba koristi dodatni sustav poznat kao 9S935 za povezivanje s Barnaul-T mrežom putem samostalnog modula za upravljanje vatrom 9S933.

Pojavio se i video koji navodno prikazuje sistem 9S935 koji je još uvijek uredno zapakiran u kutiju, nakon što je došao u posjed ukrajinskih snaga.

Zahvaljujući svojim integriranim radarima 1L122, 9S932-1 mogu detektirati izravni cilj za SHORAD sisteme s kojima su povezani putem podatkovnih veza. Također, mogu prosljeđivati ​​informacije o ciljanju s drugih zemaljskih radara i preko drugih mobilnih komandnih mjesta unutar sustava Barnaul-T, kao što su gusjenični 9S931 MP i 9S931-1 MP-K na točkovima. Također mogu obavljati i povrat svojih podataka u mrežu.

Trenutno postoji nekoliko verzija sustava Barnaul-T koje koriste druge kombinacije zapovjednih vozila, uključujući varijante bazirane na BTR-MDM, višenamjenskom gusjeničnom višenamjenskom vozilu zračnih snaga.

Gledano iz neposredne operativne perspektive, ukrajinske snage, kada preuzmu ili na neki drugi način neutraliziraju 9S932-1 ili bilo koju drugu komponentu sustava Barnaul-T, mogu ograničiti sposobnost Rusije da pruži učinkovitu protuzračnu obranu za svoje jedinice. Neutralizacija ruskih kopnenih sposobnosti vezanih uz protuzračnu obranu bila je i jest važna komponenta uspješnih napora ukrajinskih oružanih snaga da ukrajinsko nebo ostane nepokoreno čak i nakon više od četiri tjedna borbi.

Što je još važnije, oteti 9S932-1 i drugi elementi Barnaul-T zasigurno su neprocjenjiv izvor obavještajnih podataka o ruskim sustavima protuzračne obrane, radarima, podatkovnim mrežama i još mnogo toga.

Sama mogućnost testiranja sposobnosti radara 1L122 daje koristan uvid u sposobnost ruskih protuzračnih obrambenih mreža kratkog dometa za otkrivanje i djelovanje različitih prijetnji, što uključuje male dronove. Prikupljanje detaljnih podataka o specifičnom radarskom potpisu ovog sustava također bi moglo pomoći kada je u pitanju razvoj sposobnosti otkrivanja i borbe protiv njih.

Osim radara, ova vozila nose razne sistemske komunikacije i dijeljenje podataka, a ono što bi se moglo naučiti o tome kako se podaci šifriraju i prenose iz softvera koji ih obrađuje moglo bi biti jednako vrijedno, ako ne i više, od onoga što bi netko mogao naučiti same fizičke komponente.

Vozilo poput ovog također bi moglo sadržavati šifrirane identifikacijske podatke (IFF) koje ruske snage koriste kako bi izbjegle nehotično ciljanje prijateljskih aviona.

Sve ove informacije mogle bi se koristiti u svrhe elektroničkog i cyber ratovanja.

U isto vrijeme, fizička konstrukcija dijelova ovih mobilnih zapovjednih vozila, sve do elemenata poput ožičenja, mogla bi biti izvor industrijske inteligencije. Bilo koji dokumenti ili drugi pomoćni sadržaji sadržani u njima mogli bi pružiti dodatni uvid u ruske sposobnosti i operativne procedure.

Imajući sve to na umu, međunarodni partneri ukrajinske vlade, poput Sjedinjenih Država, vjerojatno će biti zainteresirani za barem testiranje ovih mobilnih zapovjednih vozila u sustavu protuzračne obrane, ako ne i za iznošenje cjelovitih primjera iz zemlje za dublju analizu. programi eksploatacije stranog materijala (FME). Američke i druge strane obavještajne agencije možda su već dobile pristup vozilima 9S932-1 osvojenim u Ukrajini ili na neki drugi način koji nije povezan sa situacijom u Ukrajini.

Ipak, rat u Ukrajini već omogućava ovoj zemlji pristup primjercima najnaprednije ruske opreme, a ne samo 9S932-1. Ranije ovog mjeseca ukrajinske snage zauzele su dio Krasukha-4, jednog od najmodernijih i najboljih ruskih sustava za elektroničko ratovanje. Ukrajinske oružane snage zaplijenile su nekoliko vozila povezanih s Borisoglebsk-2, još jednim mobilnim sustavom za elektroničko ratovanje, i najmanje jedan Zoopark-1M, mobilni protubaterijski radar koji se koristi za otkrivanje nadolazećeg topništva i određivanje sredstava za protunapad.

Od stjecanja neovisnosti od Sovjetskog Saveza 1991., Ukrajina je bila značajan izvor sustava višeg ranga, od borbenih zrakoplova preko zemaljskih radara za protuzračnu obranu , do FME američke vlade. Neki od tih sustava bi se sada mogli vratiti u Ukrajinu dok američka vojska traži zalihe FME-a kako bi pronašla sustave koji će pomoći u jačanju ukrajinskih sposobnosti protuzračne obrane.

U svakom slučaju, s bilo kojim sustavom poput 9S932-1 koji osvaja ukrajinske snage, oni su u poziciji ne samo da ometaju učinkovitost ruskih snaga, već potencijalno otkrivaju nove detalje i steknu nove uvide u neke od najnaprednijih ruskih sposobnosti.

(SB)