Ukrajinci pogodili ključni most između kopna i okupiranog Krima, oglasio se guverner…


Mostovi predstavljaju alternativu uskoj prevlaci koja povezuje poluotok i kontinent.

Ukrajinski dužnosnici su izvijestili o napadu dronom tokom noći na lučki grad Odesu, gdje je uništeno jedno skladište.

Projektili su također pogodili stambena područja u središnjoj regiji Krivji Rih, a bilo je granatiranja i bombardiranja duž bojišnice, rekli su.

Ukrajinske snage imale su djelomične uspjehe u smjeru Rivnopila i Staromajorska u regiji Donjeck, te su zadržale svoje položaje, rekao je Andrij Kovaljev, glasnogovornik glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine.

U smjeru Limana ukrajinske snage također su pokrenule ofenzivne akcije prema naseljima Bilogorivka i Dibrova, rekao je Kovaljev, dodajući da su postigli djelomičan uspjeh, te su se ukopali kako bi zadržali svoja postignuća.

Ukrajinske snage također se odupiru ruskim napadima u područjima Liman, Bahmut, Avdivka i Marijnka.

– Posebno teške borbe nastavljaju se u smjeru Limana u područjima sjeverozapadno od Dibrove, u blizini šumarije Serebrjansk i sjeverno od Hrihorivka u regiji Doneck.

Proruski izvori: Ukrajina pogodila ključni most između kopna i Krima

Ukrajina je raketom pogodila most Čongar koji povezuje dijelove regije Herson pod ruskom kontrolom s okupiranim poluotokom Krimom, zbog čega je promet preusmjeren, rekli su u četvrtak dužnosnici koje je imenovala Rusija u obje regije.

Vladimir Saldo, guverner Hersona kojeg je imenovala okupacijska vlast Rusije, rekao je da je cesta oštećena, ali nema izvještaja o žrtvama.

Slika

Rekao je da su projektili Storm Shadow vjerovatno korišteni za napad.

Guverner Krima, Sergej Aksjonov, rekao je da stručnjaci ispituju lokaciju kako bi utvrdili kada bi se promet preko mosta mogao nastaviti.

Poznat kao “vrata Krima”, most Čongar jedan je od nekolicine mostova koji povezuju Krim, koji je Rusija pripojila 2014., s kopnom.

Mostovi predstavljaju alternativu uskoj prevlaci koja povezuje poluotok i kontinent.