Ukrajinci likvidirali osmog ruskog generala

Rusija je izgubila svog osmog generala od početka invazije na Ukrajinu.

General-majoru Vladimiru Frolovu, zamjeniku komandanta 8. gardijske kombinirane armije, ranije je danas održana vojna sahrana u Sankt Peterburgu.

Nije poznato kako i gdje je umro, ali vrijeme njegove sahrane ukazuje na to da je Frolov ubijen u proteklih nekoliko dana, piše Daily Mail.

Njegova 8. armija se borila u Hersonu, u blizini Krima prošlog mjeseca, kada joj je poginuo komandant Andrej Mordvičev.

Frolov je ‘žrtvovao svoj život da djeca, žene i starci u Donbasu ne bi ponovo čuli kako bombe eksplodiraju’, rekao je guverner Sankt Peterburga dok je njegov prijatelj spuštan u grob.

General je bio iz vojne porodice i “poginuo je smrću hrabrih u borbi protiv ukrajinskih nacionalista”, dodao je Aleksandar Beglov.

Bio je ‘pravi patriota, hrabar i pomnosit čovjek čovjek’ koji je ‘pošteno i do kraja ispunio svoju vojničku i ljudsku dužnost.

 

 

Prije njega, Vladimir Putin u Ukrajini izgubio je sljedeće generale:

– General-major Andrej Sukhovecki, Zamjenik komandanta 41. kombinirane armije Centralnog vojnog okruga ubijen tokom specijalne operacije od snajpera 4. marta;

– General-major Vitalij Gerasimov, Prvi zamjenik komandanta 41. ruske armije koji je učestvovao u operacijama u Siriji i na Krimu, poginuo u borbama oko Harkova 8. marta;

– General-major Andrej Kolesnikov, komandant 29. kombinirane armije poginuo 11. marta;

– General-major Oleg Mitjajev, poginuo u borbama u blizini grada Mariupolja 16. marta;

– General-potpukovnik Andrej Mordvičev, ubijen u oblasti Herson 19. marta;

– General-potpukovnik Jakov Rezancev, komandant ruske 49. kombinirane armije, poginuo je u napadu u blizini grada Hersona na jugu zemlje 25. marta;

 

 

Prije svih njih, General Magomed Tušajev, vođa čečenskih specijalnih snaga koji je vodio ‘anti-gej čistke’ ubijen u zasjedi u blizini Hostomela 26. februara;

Rusija je, prema današnjim izvještajima, izgubila i svog 34. pukovnika rata, komandanta tenkovskog bataljona Miraša Bašakova.

politicki.ba