UKRAJINA UPOZORAVA: “Kadirovci iz Turske hoće u Moldaviju”


“Neki od tih ološa koji su bili dio takozvane “čečenske grupe” ovdje na našoj teritoriji 24-25-26. februara sada su u potpuno drugom dijelu svijeta. Trenutno rade kao “spasioci” u Turskoj. Mi sada veoma pažljivo pratimo ovu situaciju da se ne desi da ovi “spasioci” završe u Kišinjevu”.

Oleksij Danilov, sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine, rekao je da grupe iz Čečenije, koje su se borile protiv Ukrajine od 24. februara, sada rade kao “spasioci” u Turskoj i da bi mogle završiti sa misijom na teritoriji Moldavije.

On je to rekao u emisiji “1+1” u okviru teletona sinoć, prenosi Evropejska pravda.

“Nemojmo reći da se ništa nije dogodilo u Moldaviji. Znate da se tamo rukovodstvo sada mijenja, a blok moći jača koliko god je to moguće”, rekao je on.

“Rusija zaista želi da dođe do još jednog žarišta, da dođe do tačke napetosti na koju trebamo obratiti maksimalnu pažnju”, rekao je Danilov.

U tom kontekstu spomenuo je pripadnike formacija odatih Kadirovu, koji su se borili protiv Ukrajine od početka ruske invazije.

“Neki od tih ološa koji su bili dio takozvane “čečenske grupe” ovdje na našoj teritoriji 24-25-26. februara sada su u potpuno drugom dijelu svijeta. Trenutno rade kao “spasioci” u Turskoj. Mi sada veoma pažljivo pratimo ovu situaciju da se ne desi da ovi “spasioci” završe u Kišinjevu. Znamo im prezimena i imena. A i koje im je upisano ime oca. Mi smo ih vrlo pažljivo pratili. Imali su lični zadatak od 24. februara”, dodao je Danilov.

Na samitu EU u Briselu prošle sedmice predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da su ukrajinske obavještajne službe presrele planove Kremlja da preuzme kontrolu nad Moldavijom, nakon čega je ukrajinski lider odmah prenio sve informacije svojoj koleginici predsjednici Maji Sandu.

Služba za informiranje i sigurnost Moldavije potvrdila je da je moldavska strana od Ukrajine dobila podatke o namjerama Rusije da sprovede kampanju destabilizacije situacije u državi.