Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Istražite 1.000 terorističkih napada na povratnike u RS


Pozivamo Tužilaštvo BiH, Agencije za provođenje zakona, Operativnu grupu za borbu protiv terorizma, da odmah i neizostavno obavijeste javnost zašto od Dejtonskog mirovnog sporazuma nije otkriven i sankcionisan niti jedan naredbodavac i izvršilac u preko 1.000 terorističkih napada na povratnike u manjem BH entitetu RS, navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

-Zvuči uvredljivo i ponižavajuće da su se svi sigurnosno – tužilački kapaciteti u BiH angažirali na pronalasku youtubera koji je navodno prijetio Miloradu Dodiku, dok hiljade terorističkih napada sa smrtnim posljedicama i dan danas ostaju neotkriveni i zataškani od Tužilaštva i Agencija za provođenje Zakona. Pozivamo Tužilaštvo BiH, da odmah i neizostavno obavjeste javnost i o rezultatima januarskih napada na povratnike gdje je hitnu istragu tražio i visoki povjerenik UN za ljudska prava- poručuju iz Udruženja.

Dodaju da su udruženja upozorila da će pokrenuti i krivične postupke protiv svih onih koji opstruiraju i zataškavaju terorističke napade u manjem bh. entitetu.

-Svakog prvog u mjesecu ćemo se obratiti javnosti u vezi zataškavanja državnog terorizma u RS od strane nadležnih i institucija u BiH- navodi se u saopćenju.