Lažnim Boškovićevim izvještajem do sudije Ustavnog suda BiH


HDZ-ov kadar Mladen Bošković je napisao da je Komisija razmatrala materijale koji se odnose na popunjavanje komisija iako sjednica Komisije nije ni održana jer nije bilo kvoruma.

Portal Istraga.ba na društvenim je mrežama objavio krivotvoreni izvještaj sa sjednice Komisije za izbor i imenovanje Parlamenta FBiH na osnovu koje je predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić oko ponoći sazvala vanrednu sjednicu Predstavničkog doma FBiH.

HDZ-ov kadar Mladen Bošković je napisao da je Komisija razmatrala materijale koji se odnose na popunjavanje komisija iako sjednica Komisije nije ni održana jer nije bilo kvoruma.

 

Slika

Slika

 

Na ovaj način zastupnici HDZ-a, SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i pravde su pokušali stvoriti uvjete za imenovanje HDZ-ovog kadra Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Ukoliko Vukoja bude imenovan, bit će sudija Ustavnog suda BiH do 2043. godine.

Podsjetimo, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH prekinuta je kasno sinoć nakon što nije postignuta suglasnost o njenom nastavku.

“Stav kolegija je da se večeras prekine sjednica. O nastavku sjednice bit ćete obaviješteni”, saopćila je Marinković-Lepić nakon jednosatne pauze kojoj je prethodila žustra rasprava.

Na ovom vanrednom zasjedanju trebalo je izabrati nove članove Komisije za izbor i imenovanja, ali je bilo sporno što sama komisija nije bila u mogućnosti dostaviti inicijalni materijal za raspravu. Naime, opozicioni članovi komisije bojkotirali su njen rad nakon što su doznali da će biti smijenjeni.

Prema trenutnom sastavu, bez opozicionih zastupnika Komisija za izbor imenovanja nema potrebni kvorum za odlučivanje.

(SB)