UDAR NA CRNOGORSKU SUVERENOST: Specijalne ekipe i obavještajci iz Srbije stigli u Crnu Goru…


Oni su djelovali mimo pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali u dogovoru sa vrhom ANB-a.

Stručnjaci iz ,,Kobri“, odreda vojne policije Vojske Srbije, stigli su u Crnu Goru da bi uvidom na terenu, zajedno s agentima BIA-e i vrhom ANB-a, dali konačnu procjenu bezbjednosnog rizika u slučaju da se ustoličenje mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića obavi 5. septembra na Cetinju – saznaje “Pobjeda” iz izvora u Beogradu i Podgorici.

Prema istim izvorima, operativci BIA su bili u nedjelju na Cetinju, kako bi na licu mjesta snimili atmosferu i provjerili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija te pokušali da saznaju šeme organizacije. Oni su djelovali mimo pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali u dogovoru sa vrhom ANB-a.

VUKŠIĆEV POZIV U POMOĆ

Prvi čovjek ANB-a potražio je pomoć BIA radi organizacije bezbjednosne zaštite povodom planirane ceremonije Crkve Srbije na Cetinju. Sagovornici “Pobjede” tvrde da srpska tajna služba već duže značajno utiče na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, uključujući i ona koja su planirana za 5. septembar.

 

U cilju ostvarivanja intenzivne saradnje, ne samo povodom događaja 5. septembra, direktor ANB-a Dejan Vukšić je dva puta u kratkom roku boravio u Beogradu. Za Beograd je slao i jednog od načelnika u ANB-u Bobana Stanovića, koji direktno odgovara Vukšiću i prvi je koordinator aktivnosti Agencije oko planiranih dešavanja na Cetinju. Izvori “Pobjede” iz Beograda ističu da je BIA ustupila šefovima ANB-a niz podataka, koje su njihovi operativci prikupili radeći na crnogorskoj teritoriji, o vezama pojedinaca i patriotskih organizacija, kao i o njihovim vezama sa građanskim aktivistima u Srbiji.

,,Terenska opservacija“ 22. avgusta bio je tek jedan od zadataka operativaca BIA, kažu izvori “Pobjede”: najmanje sedam agenata BIA već duže se nalazi u Crnoj Gori, jedna grupa je stacionirana u dva grada na Crnogorskom primorju – u Budvi i Baru, dok su ostali smješteni u Podgorici. Uočeni su njihovi kontakti sa nekim crnogorskim državljanima, od kojih su pojedini bili i članovi nekada zloglasnog Sedmog bataljona.

Sagovornici iz bezbjednosnih službi regiona ipak procjenjuju da im nije cilj organizacija nekih aktivnosti, već ,,pokrivanje terena u slučaju nepovoljnog razvoja situacije“.