U SDA NE KRIJU ZADOVOLJSTVO: “Ustavni sud BiH je potvrdio naš stav”


Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da naloži Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i entiteta RS u vezi s dodjelom koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini potvrda je opravdanosti stavova i zahtjeva Stranke demokratske akcije (SDA).

Ukoliko Komisija za koncesije BiH ne riješi spor u roku od tri mjeseca, donošenje konačne odluke ostaje u rukama Ustavnog suda BiH, odnosno države Bosne i Hercegovine, što definitivno osporava tvrdnje o postojanju bilo kakve nadležnosti entiteta za dodjelu koncesija na rijeci Drini.

Stoga odajemo priznanje pravnom timu SDA na pripremi zahtjeva kojeg su zatim Ustavnom sudu BiH uputila 24 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pozivamo vlast u entitetu RS da poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i ustavne nadležnosti državnog nivoa vlasti te da svoje politike kreira i provodi u ustavnim i zakonskim okvirima.

Također, pozivamo vlasti susjedne Republike Srbije da poštuju suverenitet i unutarnje ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine, na što se Srbija obavezala potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pregovaranje o realizaciji bilo kakvih projekata na rijeci Drini i njihovo zaključivanje može se voditi isključivo s institucijama države Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju SDA.