U Nezuku se postrojili preživjeli pripadnici 28. divizije Armije RBiH i "marša smrti" - BH Vijesti

U Nezuku se postrojili preživjeli pripadnici 28. divizije Armije RBiH i “marša smrti”

Time je počeo oficijelni dio 19. po redu “Marša mira”, koji sutra ujutro kreće iz Nezuka prema Potočarima gdje će se 11. jula u Memorijalnom centru klanjati kolektivna dženaza i obaviti ukop 30 žrtava genocida u Srebrenici.

Suljo Čakanović, predsjednik pododbora za “Marš mira 2023”, kazao je da je sve spremno za “Marš mira” koji će krenuti sutra iz Nezuka.

Kako je kazao, upriličena je centralna manifestacija na platou u Nezuku odakle će sutra krenuti “Marš mira”.

Okupili su se preživjeli veterani, pripadnici bivše 28. divizije Armije RBiH u povodu obilježavanja godišnjice od proboja Bošnjaka iz Srebrenice na slobodnu teritoriju Armije RBiH jula 1995. godine.

– Za “Marš mira” je prijavljeno 3.223 učesnika, ali znamo da svake godine dođe i mnogo neprijavljenih. Ovo je “Marš mira” i moja poruka je poruka mira, ali i poruka da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica – rekao je Čakanović.

Prisutnima se obratio i jedan od preživjelih Fahrudin Hasanović.

– Mi, kao pripadnici Armije RBiH treba da imamo ista prava na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Pripadnici 28. divizije treba da imaju dodatno pravo, dakle, ljudi koji su preživjeli genocid- dodao je Hasanović.

Načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović zahvalio se prisutnima u Nezuku što su se okupili i ove godine i što ne zaboravljaju ono što se dogodilo u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

– Općina Sapna i njeni građani stoje uz svoju bratsku općinu Srebrenica, da će uvijek biti za vas ovdje- dodao je Mahmutović.

“Marš mira” je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

“Marš mira” ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.