U Mostaru uhapšen Vinko Martinović Štela: Priveli ga na temelju hrvatske tjeralice zbog ubojstva Jasmine Đukić


Štela je svojedobno odslužio kaznu koju mu je zbog ratnih zločena izrekao Haški tribunal. Nakon toga su mu sudili za ubojstvo iz 1996.
 

Pripadnici bosanskohercegovačke Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu su u Mostaru uhitili Vinka Martinovića Štelu za kojim je bila raspisana tjeralica iz Hrvatske zbog ubojstva Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine, potvrđeno je za Klix.ba.

Martinović je od 2016. godine bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je uspio pobjeći iz zemlje svega nekoliko sati prije izricanja presude. Hrvatska je tada raspisala međunarodnu tjeralicu, ali Martinović ima i državljanstvo BiH i Hrvatske.

Nakon njegova uhićenja pred Sudom Bosne i Hercegovine će se održati rasprava nakon koje će se donijeti odluka hoće li Martinović biti izručen Hrvatskoj.

Prošle godine Vrhovni sud Republike Hrvatske povisio je Šteli, svojedobno osuđenom i za ratne zločine na Haškom sudu, kaznu na 10 godina. Nakon što je prvobitno dobio sedam godina zatvora, DORH se žalio i tražio strožu kaznu.

Nakon čak četiri ponovljena suđenja Martinoviću je dokazana krivnja da je s pripadnicima svoje jedinice, mostarske ispostave tzv. “Kažnjeničke bojne”, u ožujku 1996. upao u stan Jasmine Đukić na zapadnoj, većinski hrvatskoj strani Mostara. Vlasnicu su ubili kako bi se domogli njenog stana, a nekretninu su kasnije prodali.

Prije toga Martinović je odslužio kaznu od 18 godina zatvora na koliko ga je Haški sud, zajedno s Mladenom Naletilićem Tutom, osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine. U zatvoru je proveo dvije trećine kazne, te je u siječnju 2012. pušten na slobodu.

Međutim, protiv njega je, tada na snazi međunarodna tjeralica raspisana po nalogu zagrebačkog Županijskog suda, na kojem je još od 1998. optužen za ubojstvo žene u Mostaru.

Martinović je te godine za ubojstvo Jasmine Đukić bio nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, a suoptuženi Dragan Raspudić zvan Guja na sedam godina. Uoči čitanja presude, Martinović je rekao da je u optužnici jedino istinito njegovo ime i prezime.

Vrhovni sud Republike Hrvatske pet dana prije Martinovićeva izručenja Haškom sudu u kolovozu 1999. ukinuo je presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. U međuvremenu je Raspudić za ubojstvo Jasmine Đukić pravomoćno osuđen na 10-godišnju zatvorsku kaznu, koju je odslužio.

Jutarnji.hr