U jamu Čavkarica bačeno više stotina Bošnjaka: Samo podsjećanjem možemo spriječiti novi genocid - BH Vijesti

U jamu Čavkarica bačeno više stotina Bošnjaka: Samo podsjećanjem možemo spriječiti novi genocid

Znaju se imena 468 ubijenih i bačenih u Čavkaricu, ali se osnovano vjeruje da je i broj znatno veći. Za mnoge niko nije mogao dati podatke, jer su cijele porodice bile iskorijenjene. Vjeruje se da se broj kreće do 700, a prema nekim podacima i preko hiljadu osoba. Jedina je preživjela tada 20-godišnja Hadžera Ćatović-Bijedić iz sela Đeče, koja je sa 144 rođaka bačena u jamu. Ostala je živa i poslije 63 dana je izvučena iz jame, ali se godinama suočavala s prijetnjama pojedinaca iz tajne jugoslovenske policije kako ne bi govorila o tim zločinima.

U organizaciji Koordinacije bošnjačkih udruženja iz Mostara prošle godine je na lokalitetu jame Čavkarice kod Berkovića obilježena po prvi put godišnjica zločina počinjenog nad Bošnjacima Bileće s ciljem da se u budućnosti ova godišnjica redovno obilježava u organizaciji i saradnji nadležnih institucija i nevladinih organizacija.

Potpredsjednik Salkić je istakao da u potpunosti podržava aktivnosti grupe ljudi koji su se okupili sa željom da se zločin nad jamom Čavkarica otrgne od zaborava i postane mjesto okupljanja i podsjećanja kao prevencija budućeg genocida.

– Da smo se mi podsjećali na teške zločine nad našim narodom iz Drugog svjetskog rata kakvi su bili u istočnoj Hercegovini, istočnoj Bosni i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini sigurno ne bismo doživjeli genocid tokom agresije na našu domovinu od 1992. do 1995. godine.

Zbog toga je veoma važno da se podsjećamo na sve zločine koji su učinjeni nad našim narodom u prošlosti, jer samo tako možemo spriječiti novi genocid.

To je posebno važno zbog činjenice da uprkos jasnim presudama međunarodnih sudova danas unutar rukovodstva bosanskih Srba i Srbije imamo snažno negiranje genocida, negiranje sudskih presuda, nagrađivanje i veličanje presuđenih ratnih zločinaca čime se stvara pretpostavka za ponavljanje genocida.

Mi smo bili za mir, saradnju i dobre međukomšijske odnose i 1992. godine kao što smo i danas, ali oni koji nisu bili za mir i dobre međukomšijske odnose došli su 1992. godine u naše avlije i naše domove, neke su ubili, neke u logor odveli, neke silovali, a sve ostale protjerali, našu imovinu uništili.

Danas oni koji veličaju ratne zločince provode mirnodopskim metodama, primjenom sistemske diskriminacije, moderno etničko čišćenje i realizaciju ratnih ciljeva – poručio je Salkić.