U izboru sudije Ustavnog suda BiH Parlament entiteta F BiH ne poštuje ni Ustav ni zakone

Naredne sedmice Ustavni sud bi trebao donijeti odluku koja će biti bitna za budućnost BiH.

Eldar Čomor, član Komisije za izbor i imenovanje FBiH (SDA), Dennis Gratz, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu FBiH i Benjamin Nurkić, član Ustavne komisije Parlamenta FBiH govorili su za Istragu sedmice na Hayat TV.

Gratz kaže kako će oni glasati prema najbolje rangiranom.

Očekujemo od komisije i rukovodstva da nam dostavi spisak, glasat ćemo za onu osobu koja ispunjava sve kritirije. Bez obzira na stranačku ili bilo koju drugu pripadnost – naglasio je Gratz.

Čomor je jedan od članova Komisije za izbor imenovanja Federalnog parlamenta, te kaže kako će se sjednica održati u utorak u 12:30.

Po odluci Boškovića očekujemo da će biti donesena odluka po pitanju izbora suda. Ja ću imati priliku da se dva puta izjasnim. Prije svega stav SDA je da se uputi cijela lista i da takva lista dođe do Parlamenta, a onda ćemo imati priliku da se izjasnimo za jedno. Vrlo je upitno da li će doći svih 10 kandidata – rekao je Čomor.

Nurkić je član Ustavne komisije, te kaže kako izbor sudije ne može biti samo stvar procedure.

To je jedna od naznačajnijih funkcija i sama javnost mora biti uključena u izbor. Mislim da bi bilo pogrešno ako bi Komisija predložila samo jednog kandidata, iz razloga što su u samoj proceduri izbora kandidata bile određene manjkavosti. Sam proces izbora je bio netransparentan. Kao što znamo, moj kolega Išerić je tražio da prisustvuje i to mu nije bilo dopušteno. Parlament je taj koji treba da izabere najboljeg kandidata. Ja ne mislim da su svi kandidati istaknuti pravnici – rekao je Nurkić.

Ustav BiH ne propisuje etničku pripadnost, međutim na ovaj konkurs svi se izjašnjavaju kao Hrvati.

Zastupnički dom ne poštuje sam Ustav prilikom izbora Ustavnog suda. Ovo je u suprotnosti sa samim ustavom, jer je nedopustivo da imamo etničke kriterije u izboru sudije. Jedini kriteriji je znanje, a ne etnička pripadnost – rekao je Nurkić.

Gratz je dodao kako se radi o otvorenoj i neprijateljskoj politizaciji jedne od najvažnijih institucija, te samo žele da se izabere najbolji kandidat.