Tužna sudbina jednog od naših najpopularnijih dječijih glumaca: Sa devet godina je izdržavao porodicu, a preminuo je mlad nakon borbe sa opakom bolešću
Marko Ratić proslavio se kao dječak, a domaća publika najbolje ga pamti po ulozi u filmu “Čavka”.

Rođen je 11. aprila 1975. godine, a prvu ulogu dobio je kada je imao samo osam godina, u filmu „Kraj rata“ u kom je glumio rame uz rame sa Velimirom Batom Živojinovićem i Nedom Arnerić.

Kasnije su se nizale uloge u ostvarenjima „Tajna Laze Lazarevića“, „Dogodilo se na današnji dan“, „Kriminalci“, „Čavka“, „Granica“, „Pod žrvnjem“, „Prvi put s ocem na jutrenje“ i „Aleksa Šantić“. Ratić je važio za najpopularnijeg dječjeg glumca u SFRJ, a od njegovih honorara živjela je cijela njegova porodica.

Međutim, iz glume se povukao već sa 15 godina, a o njegovom životu ne zna se mnogo. Poznato je da mu je život u veoma teškom periodu promijenio reditelj Dragan Kresoja koji je odlučio da mu da ulogu Vukole u filmu „Kraj rata“.

Naime, reditelj je za potrebe filma tražio po Hercegovini dječaka koji bi mogao na pravi način da iznese ulogu Vukole. Pošto ga nije pronašao u ovom kraju, vratio se u Beograd i u centru grada pronašao Marka, koji se tada sam šetao ulicama grada. Kresoja je odlučio je da ga pozove na kasting za film u kojem je glavnu ulogu tumačio Velimir Bata Živojinović.

Roditelji malog Marka bili su presrećni zbog toga što je njihov sin počeo da glumi, ali i da zarađuje, jer je to jedini prihod koji je tada njegova porodica imala.

Kada je ušao u svet filma, počeo je da napreduje, pa je četiri godine nakon ostvarenja „Kraj rata“ dobio novu ulogu Čavke u istoimenom filmu Miloša Radivojevića. Poslije ovog uspjeha, porodicu je preselio u novu kuću gdje su mogli normalno da žive.

Važio je za jednog od omiljenih mladih glumaca i glumio je pretežno likove sa teškim sudbinama.

Njegova naredna uloga bila je u televizijskom filmu „Tajna Laze Lazarevića“ iz 1986. godine, reditelja Aleksandra Đorđevića, a u ovom filmskom ostvarenju igrao je lik Laze Lazarevića. Poslije toga, dobio je ulogu u filmu „Dogodilo se na današnji dan“ Miroslava Lekića iz 1987. godine u kojem Marko Ratić igra dječaka Gregora.

Nakon ovih zapaženih uloga, prekretnica u Markovom životu bila je 1990. godina, kada je Ratić riješio da napusti glumački poziv i da se povuče iz javnosti. U toku ratnih godina, nastavio je život u Beogradu.

U septembru 2013. objavljeno je da je glumac Marko Ratić preminuo uslijed teške i neizlječive bolesti u 39. godini života, a sahrani su prisutvovali samo njegovi najbliži.