Turski bespilotni borbeni avion MIUS: alternativa američkom F-35B


Turska odbrambena kompanija Baykar predstavila je u utorak konceptualni dizajn svog idejnog projekta za bespilotni sistem borbenog aviona. Detalji projekta su prvi put zvanično javnosti predstavljeni na 47 godišnjicu turske vojne operacije na Kipru, koja je započela 20. jula. 1974. godine.

Kompanija Baykar već neko vrijeme radi na projektu razvoja bespilotnog borbenog aviona, koji treba da zadovolji sve standarde moderne borbene letjelice pete generacije, iako će MIUS biti zasnovan na vještačkoj inteligenciji (AI), kao i mogućnostima autonomnog izvođenja misija, što će ujedno biti i prva stepenica ka razvoju borbenog aviona šeste generacije.

Ilustracija bespilotnog borbenog aviona MIUS (FOTO: Baykar)

Kompanija Baykar Technologies prvi put je objavila fotografije konceptualnog dizajna budućeg bespilotnog borbenog aviona, smanjenog radarskog odraza, koji će izvršavati zrak-zemlja i zrak-zrak misije


Baykar, koji je stekao svjetsku slavu sa bespilotnim letjelicama Bayraktar TB2 i AKINCI, planira izvesti prvi probni let bespilotnog borbenog aviona (MIUS) do kraja 2023. godine.

Prema ukrajinskim izvorima, Ukrajina će isporučiti ​​turbo-propelerski motor AI-450 za bespilotnu letjelicu AKINCI i avionski motor AI-25TLT za MIUS od 2021. do 2030. godine. U desetogodišnjem periodu očekuje se da će Ukrajina isporučiti više od 500 motora kompaniji Baykar, ukupne vrijednosti većoj od 600 miliona dolara.

Prema tvrdnjama ukrajinske kompanije Ivchenko-Progress, turbofan (ventilatorski) motor AI-25TL može se koristiti na trenažnim avionima, lakim jurišnim avionima i avionima uzletne težine do 4.700 kilograma.

U izjavi koju je dao Selçuk Bayraktar, tehnički direktor kompanije, navedeno je da će prvi prototipi letjeti subsoničnom brzinom tj. ispod brzine zvuka, dok će budući prototipi premašiti brzinu zvuka. U ovoj fazi se ne čini vjerovatnim da će motor koji se kupuje od Ukrajine premašiti brzinu zvuka, te se u ovu svrhu planira domaći motor koji će u međuvremenu razviti kompanija TEI (TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş).

Potvrđeno je također da se MIUS planira koristiti na višenamjenskoj amfibijskoj platformi TCG Anadolu, uz Bayraktar TB3, te će se moći pružiti lovačku zaštitu taktičkim bespilotnim letjelicama.

Borbene sposobnosti bespilotnog borbenog aviona MIUS

Prema tvrdnjama glavnog tehničkog direktora Baykara, MIUS koji će posjedovati unutrašnji spremnik za oružje, moći će koristiti laserski vođenu municiju, krstareće i zrak-zrak rakete.

Turska krstareća raketa SOM-J, koje će MIUS imati mogućnost da nosi

Činjenica da će avion nositi oružje u unutrašnjim spremnicima ukazuje da će avion imati smanjeni radarski odraz, što će mu pružiti značajnu prednost u odnosu na tradicionalne borbene avione. Avion će također moći nositi naoružanje na potkrilnim nosačima, u misijama u kojima smanjeni radarski odraz nije presudan.

Turska je za svoj višenamjenski amfibijski brod TCG Anadolu planirala nabaviti određeni broj američkih F-35B aviona, koji bi mogli izvršavati borbene misije sa ove platforme. Međutim, uslijed američkih sankcija od toga se odustalo i okrenulo traženju domaćih alternativa poput MIUS-a.

MIUS će, prema tvrdnjama tehničkog direktora Baykara, imati mogućnosti izvođenja agresivnih manevara u zraku, oslanjajući se na vještačku inteligenciju i mogućnosti autonomne borbe. Bespilotni borbeni avion će putem sigurnog data-linka biti umrežen sa mornaricom i ratnim zrakoplovstvom, te će u saradnji sa prijateljskim snagama moći izvršavati zajedničke misije i dijeliti informacije.

Sa uvođenjem MIUS-a u operativnu upotrebu, turska mornarica će ući u posve novu ligu malobrojnih država u svijetu, koje hiljadama kilometara daleko od svojih obala mogu izvršavati kompleksne borbene zadatke.

Autor: F.T