Turska primorana razviti vlastiti sistem za vertikalno lansiranje raketa (VLS) zbog američkih sankcija


Nova fregata klase Istanbul F-515, koja će 2023. godine ući u operativnu službu (Foto: STM)

Turska odbrambena kompanija Roketsan planira da razvije sistem vertikalnog lansiranja (VLS) za prvu lokalno razvijenu fregatu, nakon što su američke sankcije poremetile prvobitne planove nabavke, potvrdio je zvaničnik za akviziciju pomorskih platformi Alper Kose


Budući sistem pod nazivom MDAS, što je na turskom skraćenica za “Milli Dikey Atis Sistemi” ili u prevodu Nacionalni sistem vertikalnog lansiranja, bit će integrisan na prvu lokalno razviju fregatu TCG Istanbul. Šef turske odbrambene industrije, Ismail Demir, najavio je 23. januara na ceremoniji porinuća ratnog broda da će brod biti opremljen autohtonim VLS sistemom. Do sada nije bilo jasno ko će proizvoditi nacionalni sistem za lansiranje raketa i koje će biti njegove specifikacije.

Nova turska fregate i-klase, smanjenog radarskog odraza, porinuta je ove godine prvi put u vodu

Jedan od zvaničnika Direkcije odbrambene industrije (SSB) potvrdio je da je vlada angažirala proizvođača raketa, kompaniju Roketsan, da razvije lokalni sistem vertikalnog lansiranja pod nazivom MDAS.

Potvrđeno je također da će MDAS biti sličan američkom modelu Mk 41. “Međutim, on ima neke strukturne razlike, poput visine. MDAS će biti dugačak 8 metara – 30 centimetara duži od Mk 41 ”, izjavio je jedan turski izvor pod uvjetom da ostane anoniman, navodi Defense News.

“Sistem će biti sposoban za punjenje i lansiranje autohtonih raketa, uključujući porodicu raketa zemlja-zrak HİSAR … i protubrodske rakete ATMACA”, dodao je izvor. „Turska je stekla dovoljno znanja i iskustva kako bi razvila autohtoni sistem lansiranja raketa u posljednjoj deceniji. Radimo na projektu MDAS i želimo ga pripremiti prije finalnih ispitivanja (uvođenja u operativnu upotrebu fregate) TCG Istanbul. “

Prvobitno je planirano da se sistemom MDAS opremi budući razarač klase TF2000, koji bi trebao ući u službu turske mornarice do 2027. godine. Međutim, planovi su se promijenili kao rezultat sankcija, a SSB je ubrzao projekt. Prema programu SSB-a, očekuje se da će prva fregata I klase biti uvedena u operativnu službu 2023. godine.

Očekuje se da će lokalno razvijeni VLS sistem moći lansirati dvije turske rakete, koje su trenutno u fazi testiranja: Protuzračne rakete velikog dometa Siper ili Hisar-U, te krstareća raketu Gezgin namijenjenu za taktičke kopnene misije.

NOVA-ZORA